OSUĐEN NA SMRT U ODSUSTVU! U Kairu uhapšen trenutni vođa Muslimanskog bratstva Mahmoud Ezzat

Egipatske vlasti saopćile su u petak da je tokom upada u jedan stan u Kairu uhapšen Mahmoud Ezzat, trenutni vođa organizacije Muslimansko bratstvo.

Muslim Brotherhood' leader Mahmoud Ezzat arrested in a Cairo suburb, Egypt  - ToxiNews

Ezzat je bio utjecajni zamenik bivšeg lidera ove grupe Mohameda Bedija i smatra se sljedbenikom tvrde linije u toj organizaciji, prenosi Reuters.

Nakon Badijevog hapšenja u augustu 2013. godine, Ezzat staje na čelo organizacije, koju egipatske vlasti optužuju za promoviranje ekstremizma i subverzivnih aktivnosti, što organizacija snažno negira. Hapšenje Ezzata britanska agencija opisuje kao najnoviji udarac MB-u.

Ezzat je prethodno osuđen na smrt i na doživotni zatvor u odsutnosti. Prema egipatskom zakonu, suočit će se s ponovnim suđenjima u slučajevima nakon njegovog hapšenja.

Fotografija koju je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta, a koju je prenioi list Al-Youm al-Sabaa, pokazala je krhkog Ezzata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je Ezzat osumnjičen za nadgledanje nekoliko ubistava i pokušaja ubistava, kao i za bombaške napade.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj