STIGAO ODGOVOR IZ ANKARE! EU prijeti Turskoj sankcijama u slučaju pogoršanja krize na Mediteranu

EU želi da nađe put ka zdravijim odnosima sa Turskom i u tom cilju moramo da radimo na očuvanju prostora za dijalog, ali i na snažnom zastupanju naših interesa, poručio je šef diplomatije EU-a Josep Borrell.

ESKALACIJA NAPETOSTI: EU 'ekstremno zabrinuta' dešavanjima na istočnom  Mediteranu - GlobalCir

Dijalogom riješiti ‘teške i kompleksneo odnose

On je nakon neformalnog sastanka Vijeća ministra vanjskih poslova EU-a u Berlinu naglasio da je EU jasna kada je riječ o odbrani spostvenih interesa i solidarnosti sa Grčkom i Kiprom u sporu sa Turskom.

“Turska mora da se uzdrži od jednostranih akcija što je osnovi element neophodan za nastavak našeg dijaloga”, poručio je Borrell.

Šef diplomatije EU-a kaže da će se EU truditi da “da šansu dijalogu”, a on lično da stvori prostor za pregovore po svim otvorenim pitanjima koja proizilaze iz “teških i kompleksnih” odnosa EU-a i Turske.

“Istovremeno, jasno je da postoji rastuća frustracija zbog turskog ponašanja. Vijeće EU-a je zato pokazalo politički konsenzus u cilju ubrzanja rada na proširenju liste odgovornih za nelgalna bušenja u Istočnom Mediteranu”, kaže Borrell.

On je najavio da će, ukoliko izostane napredak u razgovorima sa Turskom, EU u septembru razmotriti dodatne restriktivne mjere prema Ankari.

‘Neumjesno da nas EU kritizira’

U odgovoru, Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da Evropska unija nema pravo kritikovati i tražiti obustavu hidrokarbonskih aktivnosti koje Turska provodi u svom epikontinentalnom pojasu u istočnom Mediteranu.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy reagirao je na izjave koje su šefovi diplomacija Evropske unije dali nakon neformalnog sastanka.

Aksoy je istakao da su za tenzije u istočnom Mediteranu odgovorni Grčka i Kipar, koji provode maksimalističke aktivnosti i politike oprečne međunarodnom pravu.

Naglasivši da je neumjesno da EU kritizira i traži obustavu turskih hidrokarbonskih aktivnosti, Aksoy je kazao da je i Sud Evropske unije utvrdio da EU nema nikakve ingerencije za to pitanje.

Takav zahtjev Evropske unije je oprečan međunarodnom pravu i pravnoj stečevini samog EU-a”, poručio je Aksoy i pozvao EU i članice da ne podržavaju maksimalistične i bespravne stavove Grčke.

On je, također, poručio da EU treba biti nepristrasan i pošten posrednik, ako na istočnom Mediteranu želi vidjeti rješenje.

‘Grčka nije arhipelag’

Ističući kako Grčka nije zemlja arhipelag, Aksoy je kazao da je međunarodnom pravu i praksi oprečno to što Grčka traži da njeni otoci u blizini Anadolije imaju epikontinentalni pojas.

“Turska je uvijek zagovarala dijalog i diplomaciju, a to što EU poseže za retorikom sankcija neće pomoći u rješavanju postojećih problema i samo će ojačati našu odlučnost. Turska će odlučno braniti svoja i prava kiparskih Turska, bez obzira na sve bespravne saveze koji su nasuprot nje”, poručio je Aksoy.

On je, također, poručio da EU treba biti nepristrasan i pošten posrednik, ako na istočnom Mediteranu želi vidjeti rješenje.

Ministri vanjskih poslova država članica EU danas razmatrali model podrške za Grčku koja smatra da Turska posljednjim aktivnostima ugrožava njen suverenitet. Donesen je zaključak da će Evropska unija pripremiti korake koji će biti usmjereni protiv Turske. Riječ je o sankcijama o kojima će biti riječi na samitu EU 24. septembra.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj