UMRLA ADVOKATICA U ISTANBULU NAKON 238 DANA ŠTRAJKA! U trenutku smrti imala samo 30 kilograma, a štrajk glađu počela je u februaru tražeći novi proces!

Nakon 238 dana štrajka glađu u Istanbulu je u 42. godini umrla turska advokatica Ebru Timtik, koja je tim činom tražila “pravedan proces” nakon što je osuđena za terorizam.

advokatica-1234

Ona je prošle godine osuđena na više od 13 godina zatvora zbog “pripadnosti terorističkoj organizaciji”, a štrajk glađu počela je u februaru tražeći novi proces. Njena porodica je potvrdila kako je Timtik pila samo zaslađenu vodu, biljne čajeve i vitamine, te da je u trenutku smrti imala 30 kilograma.

U petak je došlo do kratkog sukoba osoba bliskih advokatici i policije pri prolasku vozila sudske medicine s njezinim tijelom. Policajci su upotrijebili suzavac i štitovima odguravali okupljene, prenosi AFP. Ispred zatvora je u petak ipak organizirano odavanje počasti i zatim pogrebna molitva.

Uz Ajtaka (Aytac) Unsala, koji također štrajkuje glađu u zatvoru, Ebru Timtik je bila članica Udruženja suvremenih pravnika, specijaliziranog za odbranu politički osjetljivih slučajeva.

Turske vlasti optužuju to udruženje da je povezano s marksističko-lenjinističkom organizacijom DHKP-C, skupinom koja je počinila nekoliko atentata i koju Ankara i zapadni saveznici nazivaju “terorističkom”.

Timtik je među ostalima zastupala porodicu Berkina Elvana, mladića koji je umro 2014. od posljedica ranjavanja tijekom protuvladinih prosvjeda u parku Gezi 2013. godine.

Prošlog mjeseca je sud u Istanbulu odbio osloboditi Timtik, usprkos liječničkom nalazu. Njena smrt je potresla brojne predstavnike civilnog društva u Turskoj i u Evropi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj