VUČIĆ OBEĆAO DA ĆE SE POBRINUTI ZA ‘SVETINJE’ U CIJELOJ REGIJI?! Srbija se preko navodne brige za svetinje umiješala u izbornu kampanju u Crnoj Gori

Dešavanja u Crnoj Gori posebnu pažnju već godinama izazivaju u susjednoj Srbiji pa je tako bilo i tokom ove predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore.

Pokušavajući da Crnu Goru predstave kao državu u kojoj su građani srpske nacionalnsti građani drugog reda, u kojoj su ugroženi sveštenici SPC (od kojih veliki broj nelegalno boravi u Crnoj Gori) u višemjesečnoj akciji su i srpski mediji i tabloidi. Srspki mediji i tabloidi su finiš predizborne kampanje za parlamentarne izbore koji će se održati 30. avgusta iskoristili da Crnu Goru, njenog predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića prikažu kao najveće neprijatelje srpskog naroda i SPC, piše CdM.

Ovo su samo neki naslovi iz današnjih medija u Srbiji:”Milo u paranoji-zabranjuje pevačima da uđu u Crnu Goru, preti Srbima proterivanjem”, “Marković priziva Oluju za sveštenike”, “Crna Gora preti proterivanjem sveštenika SPC”, “Mila ćemo ubedljivo pobediti”, “Srbima se sprema pakao ako Milo pokrade izbore!”, Da li će opozicija zaustaviti galsače DPS-a iz dijaspore”, “Rama pomogao Đukanoviću”…

Jedno pričaju, drugo rade

U samoj završnici kampanje srpski političari nisu direktno iznosili svoje stavove – osim što su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kratko poručili da se neće miješati u crnogorske izbore ali će uvijek podržavati srpski narod.

Međutim, kako Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori mjesecima organizuje protestne litije zbog nezadovoljstva donijetim Zakonom o slobodi vjerosipovijesti, koje su se jasno iskristalisale kao političke i koje su “adut u rukama” nosioca predizborne liste Za budućnost Crne Gore okupljene oko Demokratskog fronta Zdravka Krivokapića za predstojeće izbore, zvanični Beograd nije osudio već ih je podržao.

A na litijima, koje organizuje SPC, se kliče Srbiji, pjeva Kosovu, nose trobojke, poziva na smjenu vlasti u Crnoj Gori…

Vučićev ‘regionalni tim’ za zaštitu svetinja

Ostalo je zabilježeno da je državni vrh Srbije iznosio grube osude na račun crnogorske vlasti zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i poručivao da neće dati “da se otmu srpske svetinje u Crnoj Gori”, “da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi”, a Vučić je čak kazao i da će “Srbija platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori”.

Iz Srbije je nedavno stigla vijest da će na Vučićevu inicijativu biti formiran tim za zaštitu srpskih svetinja u regionu. I onda susjedi tvrde da se ne miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore. Dio navedenog i lako provjerljivog to svakako demantuje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj