RADIO NA KALIFORNIJSKOM UNIVERZITETU! Kineski državljanin uhićen u SAD-u zbog sumnje na prijenos softvera u Kinu

Kineski državljanin koji je radio na kalifornijskom univerzitetu uhapšen je i optužen za uništavanje tvrdog diska računara tokom istrage FBI-a o mogućem prijenosu osjetljivog softvera u Kinu, saopćilo je u petak američko ministarstvo pravosuđa.

guan-lei-123

Guan Lei (29) iz Alhambre u Kaliforniji, istraživač sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Angelesu, uhapšen je nakon što je u julu viđen kako baca oštećeni tvrdi disk u kontejner ispred svog stana, navodi se u saopćenju odjela.

Guan je pod istragom zbog mogućeg prijenosa osjetljivog američkog softvera ili tehničkih podataka na kineski Nacionalni univerzitet za odbrambenu tehnologiju te zbog lažnog predstavljanja u kojem je negirao svoju povezanost s kineskom vojskom u zahtjevu za vizu i u intervjuima sa saveznim agentima, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. U izjavi nije rečeno kad je započela istraga.

Guan se u petak prvi put pojavio pred sudom, a sudski postupak zakazan je za 17. septembra, navodi se u izjavi. Kazneno djelo uništavanja dokaza ima maksimalnu kaznu od 20 godina u saveznom zatvoru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj