RAME UZ RAME SA CRNOGORSKIM PARTNERIMA! Šef Aganecije za nacionalnu sigurnost SAD-a: Istraživali smo da li su ruski hakeri prodrli u mreže crnogorske vlade!

Tim američke Sajber komande boravio je u Crnoj Gori kako bi istražio da li su ruski hakeri prodrli u mreže crnogorske vlade, otkrio je šef američke Agencije za nacionlanu bezbjednost (NSA) i komandatnt američke Sajber komande Pol Nakason (Paul Nakasone), piše Pobjeda.

Department of Defense 🇺🇸 on Twitter: "#ICYMI: Earlier today, @USArmy Gen.  Paul M. Nakasone, commander of U.S. Cyber Command, director of the National  Security Agency and chief of the Central Security Service,

U autorskom tekstu za Forin polisi (Foreign policy), Nakason je objasnio što je bio zadatak tima na čijem je čelu.

Početkom oktobra 2019, pripadnici američke Sajber komande sletjeli su u Podgoricu, na poziv Vlade Crne Gore. Crna Gora se suočila sa povećanim sajber prijetnjama Rusije od ulaska u NATO 2017. godine, a tim Sajber komande bio je tamo da istraži znake ruskog prodiranja u mreže crnogorske vlade. Radeći rame uz rame sa crnogorskim partnerima, tim je dobio priliku da poboljša američku sajber odbranu uoči izbora u SAD 2020. godine”, rekao je Nakason.

Nova strategija odbrane

Američki obavještajac objasnio je i da su upravo na primjeru Crne Gore, primijenili novu strategiju u borbi protiv sajber prijetnji.

“Hunt Forward misija u Crnoj Gori, predstavljala je novu, proaktivniju strategiju za suzbijanje prijetnji na internetu, što odražava revoluciju Sajber komande u prethodnih deceniju – od reaktivne i defanzivne, do efikasnijeg, proaktivnog stava nazvanog uporni angažman”, naveo je Nakason.

To prema riječima Nakasona, znači da, više ne čekaju da budu napadnuti da bi reagovali, već djeluju prije napada.

“Kada je osnovana Sajber komanda 2010. godine, operativna pretpostavka bila je da njen fokus treba biti na pokušaju sprječavanja infiltracije ili onesposobljavanja vojnih mreža. Ali reaktivno i defanzivno držanje pokazalo se neadekvatnim za upravljanje nadolazećim prijetnjama. Čak i dok je vojska naučila da bolje štiti svoje mreže, napadi protivnika su postali učestaliji, sofisticiraniji i žešći. Shvatili smo da ne možemo dozvoliti da čekamo da sajber napadi pogode naše vojne mreže. Saznali smo da odbrana naših vojnih mreža zahtijeva izvođenje operacija izvan naših vojnih mreža. Prijetnja je evoluirala, a mi smo evoluirali da bismo je upoznali”, rekao je on.

Informacije

Predstavnici američke Sajber komande (CYBERCOM) boravili su u Crnoj Gori prošlog oktobra.

Oni su, kako je Pobjedi ranije saopšteno iz Pentagona, tokom boravka u našoj zemlji, dobili informacije o protivničkim sajber prijetnjama koje se mogu pojaviti u susret crnogorskim parlamentarnim izborima.

Upitan što su zaključci ovih timova, vojni sekretar Pentagona Rajan Mekarti kazao je Pobjedi, da je većina podataka klasifikovana, ali da su “dobijene informacije pomogle da se razviju snažne veze“.

Veliki dio tih saznanja je po prirodi klasifikovan (povjerljiv) ali nam se, djelovanjem ovih timova, pružila prilika da timovi djeluju na kontinentu i razviju jake veze sa Crnom Gorom. To je predstavljalo i mogućnost za nas da bolje shvatimo kako da pomognemo i podržimo operativne planove na kontinentu”, rekao je nedavno Mekarti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo kazao je, tokom posjete Crnoj Gori, da je zahvaljujući direktnoj saradnji sa našom zemljom u oblasti sajber bezbjednosti razvijena zaštita od ruskog malvera koji, kako je naveo, sada štiti milijarde uređaja širom svijeta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj