REAGOVAO I BRISEL! Macron: Ruska intervencija u Bjelorusiji je najgore što se može desiti, ne želimo novu Ukrajinu!

Šef evropske diplomatije Josep Borrell pozvao je Rusiju da se suzdrži od intervencije u Bjelorusiji i da “poštuje demokratsko pravo” naroda u toj zemlji.

macron-russia-intercvencija

– Ako Rusija poštuje nezavisnost i suverenitet jedne nacije, ona mora da poštuje želje i demokratski izbor bjeloruskog naroda – rekao je Borell novinarima nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno izjavio da je spreman da uputi svoje snage u susjednu Belorusiju ako se u toj zemlji pogorša situacija. 

Borel je podsjetio da je od ruskih zvaničnika u nekoliko navrata čuo da ono što se dešava u Belorusiji predstavlja unutrašnje pitanje te zemlje i da ne želi strano uplitanje.

 Nadam se da to važi i za samu Rusiju – rekao je visoki zvaničnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost novinarima poslije sastanka šefova diplomatije EU u Berlinu. 

Putin izrazio spremnost da uputi snage

Putin je u četvrtak izrazio spremnost da uputi snage u Belorusiju ako se pogorša situacija sa protestima građana koji osporovaju predsjedničke izbore održane 9. augusta.

Upitan o sankcijama EU protiv Minska, Borel je rekao da se trenutno na crnom spisku nalazi oko 20 osoba i da će još osoba biti dodato na tu listu narednih dana. 

Među njima će biti visoki zvaničnici Bjelorusije. Borel nije odgovorio na pitanje da li je na spisku predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji se tri nedjelje suočava sa do sada neviđenim talasom protesta u zemlji.

Macron: Ruska intervencija u Bjelorusiji najgore što se može desiti

Ruska intervencija u Bjelorusiji bila bi nešto najgore što bi se moglo desiti, upozorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Svaka vanjska intervencija u Bjelorusiji bi dovela do internacionalizacije tog pitanja, a ruska intervencija bi bila najgora”, rekao je on nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio spremnost da uputi svoje snage ukoliko se pogorša situacija u Bjelorusiji.

Macron je kazao da on i njemačka kancelarka Angela Merkel ne žele da se ponovi “situacija koja je bila u Ukrajini”.

“Zalažemo se da Rusija počne dijalog o Bjelorusiji, da nam pomogne i ubijedi [predsjednika Bjelorusije Aleksandra] Lukašenka da prihvati posredovanje Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju [OSCE]”, dodao je francuski predsjednik.

Međutim, teško je povjerovati da će ovi konstruktivni prijedlozi naići na plodno tlo u Rusiji, koja dok se sprema intervenirati u još jednoj nezavisnoj i suverenoj zemlji, žali se navodno da SAD hapse njene građane po cijelom svijetu. Možda je bolje da odgovore na pitanje ‘Šta rade ruski plaćenici po cijelom svijetu i ko ih je poslao’?

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj