BIDEN SE OBRUŠIO NA TRAMPA: “Ne može zaustaviti nasilje jer ga godinama podstiče”

Demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden optužio je u ponedjeljak predsjednika Donalda Trampa za eskalaciju nasilja na protestima u gradovima diljem zemlje, ocjenjujući njegove poteze na gušenju protesta kontraproduktivnim.

Govoreći u Pittsburghu, Biden je krivnju za građanske nemire u zemlji prebacio na Trampa, rekavši da je predsjednik zapalio napetost od policijskog ubistva Georgea Floyda u maju.

“Ovaj je predsjednik davno izgubio svaki moralni kredibilitet u ovoj zemlji”, rekao je Biden. “Ne može zaustaviti nasilje jer ga godinama podstiče.”

“Želim biti vrlo jasan u vezi sa svim ovim – neredi nisu protesti”, rekao je Biden. “Pljačka nije protest. Podmetanje požara nije protest. Ništa od ovoga se ne smatra protestima. To je jednostavno bezakonje, a one koji to čine treba krivično goniti. Nasilje neće donijeti promjene, nego samo uništenje. Pogrešno je u svakom pogledu, jer nas sve to dijeli umjesto da radimo na ujedinjenju. “

Bidenov govor dolazi usred žustre međupartijske borbe oko toga ko je kriv za eskalaciju incidenata nasilja i razaranja proisteklih iz protesta koji su izbili u cijeloj zemlji nakon policijskog ubojstva Georgea Floyda i nedavne pucnjave na Jacoba Blakea u Kenoshiju u Wisconsin, piše The Hill.

“Da sam predsjednik, moja retorika ne bi podsticala podjele”, rekao je Biden u ponedjeljak. „Želio bih smanjiti temperaturu u Americi, a ne povisiti je. Želio bih ujediniti naciju”, kazao je Biden.

(Global CIR)

Komentiraj