PREMIJER PALESTINE: Bolno je vidjeti izraelski avion u UAE

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh danas je kritikovao direktni let izraelskog aviona u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), rekavši da je taj prizor bolan.

Govoreći na početku redovnog sedmičnog sastanka palestinske vlade u ponedjeljak u Ramallahu, Shtayyeh je istaknuo da se slijetanjem izraelskog aviona u Abu Dhabi krši arapski konsenzus o odbijanju normalizacije veza s Izraelom prije nego što okonča svoju okupaciju Palestine.

Veoma je bolno vidjeti danas slijetanje izraelskog aviona u Ujedinjene Arapske Emirate, čime se očigledno krši arapski stav prema arapsko-izraelskom sukobu – kazao je.

Mnogo bismo više voljeli da avion UAE sleti u Jerusalem nakon njegovog oslobađanja. Mi, međutim, živimo u složenoj arapskoj eri – zaključio je šef palestinske diplomatije, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Avion sa delegacijama stigao u Emirate

Visoki savjetnici američkog predsjednika Donalda Trampa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua stigli su u Ujedinjeni Arapske Emirate (UAE) avionom iz Tel Aviva u ponedjeljak kako bi finalizirali sporazum o uspostavi diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a, kojeg su nazvali historijski.

Članovi izraelske i američke delegacije postali su prvi putnici na novouspostavljenoj liniji Tel Aviv – Abu Dabi, izraelske aviokompanije, navodi Reuters, prenosi Hina. Avion je letio preko teritorija Saudijske Arabije koja nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom.

“Tako izgleda mir za mir”, napisao je na Twitteru Netanyahu.

Sporazum o normalizaciji odnosa, pod posredstvom Washingtona, objavljen je 13. avgsuta te UAE postaje prva arapska zemlja koja će uspostaviti odnose s Izraelom u više od 20 godina, nakon Egipta i Jordana. Katalizator sporazuma bio je obostrani antagonizam prema Iranu, navodi britanska agencija.

Ujedinjeni Arapski Emirati tek su treća zemlja na Bliskom istoku koja je priznala Izrael od njegovog osnivanja 1948. godine.

Trumpov visoki savjetnik i zet Jared Kushner te savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien predvode američku delegaciju.

Na čelu izraelske delegacije je izraelski savjetnik za državnu sigurnost Meir Ben-Shabbat.

Delegacije će razgovarati o bilateralnoj saradnji u područjima poput trgovine i turizma, dok će izaslanici izraelske vojske odvojeno posjetiti UAE.

U avionu su putnici pozdravljeni na arapskom, engleskom i hebrejskom, što je gesta koja je označila historijski let iz Tel Aviva za Abu Dabi. 

“Svima selam, peace (mir) i šalom. Želimo vam siguran let”, kazao je pilot, kapetan Tal Becker koji je na tri jezika također izrekao broj leta i destinaciju.

Opremljen proturaketnim sistemom?

Glasnogovornik izraelske aviokompanije El Al kazao je kako je avion bio opremljen proturaketnim sistemom C-Music. 

Novinarima koji su putovali istim avionom rečeno je da po dolasku na aerodrom i na mjesto za testiranje na COVID-19 kažu kao lozinku: “Ovdje sam zbog eksperimenta”, kako bi predstavnik izraelskog ureda premijera ubrzao proceduru.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj