TRAMP DOLAZI U WISCONSIN UPRKOS PROTIVLJENJU GUVERNERA: “Da nisam insistirao na tome da se Nacionalna garda aktivira i uđe u Kenoshu u Wisconsinu, Kenoshe sada ne bi bilo”

Predsjednik SAD-a Donald Tramp u ponedjeljak ponovo naglasio svoj plan da u utorak ode u Kenoshu u državi Wisconsin, unatoč tome što ga je guverner Wisconsina Tony Evers zamolio da se kloni te savezne države.

tramp-kenosha

Kenosha je mjesto gdje je policajac Jacobu Blakeu, crncu, nekoliko puta pucao u leđa, što je dovelo do raširenih prosvjeda koji su se pretvorili u nerede, pljačke i paljevine prošle sedmice, iako je nasilje posljednjih dana splasnulo.

Guverner Evers iz redova demokrata u nedjelju je uputio zahtjev Trampu rekavši da će njegovo pojavljivanje u Kenoshi “samo odgoditi naš rad na prevladavanju podjela”. Trampova kampanja posljednjih je mjeseci isticala nerede u nekoliko velikih gradova kao razlog da glasaju za njihovog kandidata koji će vratiti “zakon i red”.

Da nisam insistirao na tome da se Nacionalna garda aktivira i uđe u Kenoshu u Wisconsinu, Kenoshe sada ne bi bilo”, tweetovao je Tramp u ponedjeljak. “Također, bilo bi mnogo poginulih i ranjenih. Želim se zahvaliti snagama reda i zakona i Nacionalnoj gardi. Vidimo se u utorak!”

Predsjednik je također osudio gradonačelnika Portlanda Teda Wheelera, s kojim je u stalnom sukobu zbog gradonačelnikovih prigovora na savezno sudjelovanje u zaustavljanju nereda u gradu unatoč višemjesečnim nemirima i kobnim pucnjavama tokom vikenda.

Portland je u neredu i to već dugi niz godina. Ako ova smijurija od gradonačelnika to ne očisti, ući ćemo i učiniti to umjesto njega”, rekao je Tramp, piše Fox News.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj