AKCIJA U 30 TURSKIH PROVINCIJA: Privedeno 59 osumnjičenih za veze s teroristima FETO-a

Turska policija u 30 provincija provodi veliku akciju privođenja osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom FETO, a od 76 lica sa naloga, uhapšeno je njih 59.

Na bazi istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar Turskih oružanih snaga, Ured tužilaštva u Istanbulu izdao je nalog za privođenje ukupno 76 osumnjičenih.

Osumnjičeni su prema navodima tužilaštva koristili tajne i paralelne sisteme komunikacije unutar turske vojske, a među njima je pet vojnika u aktivnoj službi, pet penzionisanih, jedan koji je napustio vojsku i 65 ranije suspendiranih vojnika.

Postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija je pokrenula istodobne akcije privođenja u 30 velikih gradova te zemlje, a dosad je slobode lišeno 59 osumnjičenih.

Privedeni su predati nadležnim pravosudnim institucijama na dalje procesuiranje, a policijska potraga za preostalih 17 osumnjičenika je u toku.

Teroristička organizacija Fetulači (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetulah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj