DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ NA OBILJEŽAVANJU 28. GODIŠNJICE PRVOG KORPUSA ARMIJE RBiH! Da Prvi korpus nije odbranio Sarajevo, pitanje je šta bi bilo sa cijelom BiH!

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, povodom obilježavanja 28. godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH, odali su počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i položili cvijeće na mezarju Kovači. 

d-afa-kom-i-123

– Odajemo poštovanje svim šehidima, poginulim borcima koji su svoje živote dali za slobodno Sarajevo, za slobodnu BiH i našu slobodu. Svaki korpus Armije RBiH je jako bitan i jako važan, ali svaki od njih ima neka specifična obilježja i okolnosti pod kojim su djelovali. Prvi korpus Armije RBiH je korpus koji je branio glavni grad države. Da nije odbranjen glavni grad države BiH, pitanje je šta bi bilo sa cijelom BiH. I druga po meni jako bitna stvar, i to će sigurno ući, i već ulazi u udžbenike koji se bave ratnim temama, Prvi korpus Armije RBiH je odbranio grad Sarajevo, grad koji je bio skoro potpuno opkoljen – istakao je Džaferović.

Naglasio je da je i cijela odbrana BiH čudo bosanskog otpora, a u svemu tome posebnu ulogu ima Prvi korpus Armije RBiH.

– Pokazalo se da ljudska želja za slobodom je toliko snažna i jaka da ne postoje oružja i oruđa koja je mogu oboriti. To je pokazala dostojanstvena odbrana glavnog grada koju je vodio Prvi korpus Armije Republike BiH – istakao je Džaferović.

Dodao je i da će Bosna i Hercegovina prije ili kasnije biti potpuno slobodna zemlja, demokratski uređena zemlja u kojoj će svi ljudi imati jednaka prava, da će BiH biti članica Evropske unije i Nato saveza.

– Ja u to nimalo ne sumnjam. Ovo je nešto što odgovara svakom narodu, svakom građaninu ove zemlje. Ovo je nešto što je civilizacijski trend i to će na kraju pobijediti. Svjesni smo kao i vi da danas u BiH postoje snage koje žele da idu putem teritorijalnih i etničkih podjela. Nema više nikakvih dodatnih ni teritorijalnih, ni etničkih podjela u BiH. Put BiH ne može biti dezintegracija, put BiH može biti unutrašnja reintergracija i integracija u EU i NATO Savez. Taj naš put ne može niko da omete. Mi smo u nemogućim uvjetima, Armija Republike BiH, legalna vlast BiH, patrioti BiH su odbranili ovu zemlju kada mnogi nisu davali velike šanse da će se to tako desiti – podcrtao je Džaferović.

Konstatovao je da su mnogo jači igrači polomili zube na BiH, zbog čega “oni koji danas rade protiv BiH trebaju nešto da nauče iz prošlosti”.

– Trebaju da vide kako su završili ovi koji su kidisali na BiH. Završili su u Hagu na smetljištu historije, tako će završiti i svi oni koji budu imali takva ponašanja – poručio je Džaferović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj