OVDJE SE DESIO DOMAĆI TEROR, A NE PROTESTI! Tramp obišao Kenoshu: ‘Da bismo zaustavili političko nasilje, moramo se suočiti i s radikalnom ideologijom koja ga inspiriše’

Predsjednik SAD-a Donald Tramp u utorak je izbliza pogledao štetu nanesenu u nedavnim neredima i pljačkama u Kenoshi u državi Wisconsin. Obilazeći imovinu oštećenu nasiljem, osudio je “antiameričke” nerede i obećao da će pomoći uništenim kompanijama u obnovi.

Predsjednik-trsmp-kenosha

Predsjednik je Kenoshi najavio milion dolara pomoći za provođenje zakona “tako da imate dodatni novac za izlazak iz krize i radite ono što morate uraditi”. Također je najavio 4 miliona američkih dolara za potporu lokalnim poduzećima pogođenim nasiljem i 42 miliona američkih dolara za potporu javnoj sigurnosti na državnom nivou – uključujući podršku za provođenje zakona i tužitelje.

“Popravit ćemo to, pomoći ćemo ljudima da obnove svoje poslovanje u Kenoshi … ispravljamo stvari”, rekao je Tramp novinarima na početku putovanja.

Obišao je područje, uključujući izgorjelu zgradu koja još uvijek miriše na dim, zajedno s dužnosnicima, uključujući državnog odvjetnika Williama Barra i vršitelja dužnosti ministra za nacionalnu sigurnost Chada Wolda. Tokom posjete mjestu razgovarao je s pripadnicima zakona, kao i sa šest osoba koje su izgubile posao tokom nereda.

“Kenoshu su opustošili antipolicijski i antiamerički neredi”, rekao je na okruglom stolu s policijom i vlasnicima tvrtki nakon što je također posjetio hitni operativni centar. “To nisu činovi mirnih prosvjeda, već domaći teror”, rekao je.

“Da bismo zaustavili političko nasilje, moramo se suočiti i s radikalnom ideologijom koja ga inspiriše. Bezobzirni političari krajnje ljevice i dalje potiču destruktivnu poruku da su naša nacija i naše službe za provedbu zakona represivni ili rasistički”, rekao je za okruglim stolom.

Trampova posjeta dolazi usred prigovora lokalnih demokrata, na čelu s guvernerom Tonyjem Eversom, zbog toga što je predsjednik SAD-a rasporedio Nacionalnu gardu kako bi pomogao zaustaviti nasilje. Demokrate smatraju kako će Trampova prisutnost “samo ometati naše ozdravljenje”, piše Fox News.

(Global CIR)

Komentiraj