SIN NACISTIČKOG OFICIRA? Varšava poslije tromjesečnog odlaganja prihvatila ambasadora Njemačke i to na godišnjicu nacističke invazije na Poljsku!

Poljska je prihvatila imenovanje novog ambasadora Njemačke poslije neobičnog odlaganja od tri mjeseca, navodno zbog poljskog nezadovoljstva time što je on potomak nacističkog oficira iz Drugog svjetskog rata.

Polen: Warum es in Warschau seit Wochen keinen deutschen Botschafter gibt |  MDR.DE

Poljski mediji izvijestili su da se konzervativna nacionalistička vladajuća stranka, Pravo i pravda, opirala prihvatanju Arndta Freytag von Loringhovena za ambasadora, jer je njegov otac tokom rata služio kao vojni oficir nacističke Njemačke.

Invazija nacističke Njemačke na Poljsku prije 81 godinu – što se navršilo baš danas, pokrenula je Drugi svjetski rat u kojem je poginulo ili je ubijeno skoro šest miliona poljskih građana.

Tromjesečno odlaganje Poljske da odobri “agreman” – zvanično diplomatsko odobrenje Von Loringhovena, izazvalo je određene tenzije između Poljske i Njemačke. Njhove veze su već bile napete zbog drugih pitanja, uključujući ljutnju poljske vlade zbog kritičkog pisanja u nekim nezavisnim medijima sa djelimičnim nemačkim vlasništvom o predsjedniku Poljske Andžeju Dudi.

Jurgen Hart, predstavnik za spoljnu politiku bloka desnog centra njemačke kancelarke Angele Merkel u Parlamentu, pozdravio je poljski korak, ali ga nazvao “zakasnjelim”. Napomenuo je da je vijest o tome do njega stigla na godišnjicu početka rata.

I dalje nam je neshvatljivo što je poljska vlada toliko odlagala davanje agremana“, rekao je Hart. “Ambasador Freytag von Loringhoven iskusan je diplomata koji je čitav svoj život radio na bliskoj i vjerodostojnoj saradnji s Poljskom”.

Bivši poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič koji je ostavku podnio prošlog mjeseca, nazvao je dugo odlaganje “čudnim” u intervjuu dnevnom listu “Žečpospolita”. Szymon Szynkowski vel Sek, zamjenik ministra spoljnih poslova Poljske, objavio je u ponedjeljak uveče da je Von Loringhoven prihvaćen.

Naglasio je da Nijemci moraju biti svjesni “posebne vrste poljske osjetljivosti koja proističe iz činjenice da zločini Drugog svjetskog rata ostaju velika nezacijeljena rana u svijesti poljske nacije”.

“Žečpospolita” je izvijestila da je imenovanje ambasadora zadržavao lider stranke Pravo i pravda, Jaroslav Kačinski koji se usprotivio Von Loringhovenu kao predstavniku Njemačke u Poljskoj zbog uloge koju je njegov otac imao u ratu.

Otac ambasadora, Bernt Freytag von Loringhoven, pripremao je svakodnevne vojne brifinge u bunkeru Adolfa Hitlera od 1944. do kraja aprila 1945, kao ađutant načelnika Generalštaba vojske, navodi njemačka novinska agencija DPA.

Arnt Frajtag fon Loringhofen rođen je 1956. godine, više od 11 godina po završetku rata. Bio je zamjenik šefa Njemačke savezne obavještajne službe i ambasador u Češkoj. On je 2016. godine postao prvi šef obavještajne službe NATO-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj