TURSKA PRODUŽILA ISTRAŽIVAČKU MISIJU U MEDITERANU! Erdogan: Ujedinjeni neprijateljski frontovi neće zaustaviti uspon Turske, Grčka je samo mamac igrača iz sjene!

Turska je saopćila da će njen istraživački brod “Oruc Reis” izvoditi seizmička ispitivanja u spornom dijelu istočnog Mediterana do 12. septembra, što je izazvalo oštar odgovor susjedne Grčke.

ESKALACIJA NAPETOSTI: EU 'ekstremno zabrinuta' dešavanjima na istočnom  Mediteranu - GlobalCir

Turska mornarica u ponedjeljak je najavila produženje misije broda “Oruc Reis”, koja je trebala prvobitno biti završena 1. septembra. Seizmička ispitivanja dio su priprema za potencijalnu eksploraciju ugljikovodika.

Lideri Evropske unije su u ponedjeljak pozvali na dijalog s Turskom i tražili od Ankare da se suzdrži od unilateralih poteza koji će podići tenzije. Grčko Ministarstvo vanjskih poslova apeliralo je na Tursku da smanji tenzije i radi na stabilnosti u regiji. “Turska nastavlja ignorirati pozive na dijalog i povećava svoje provokacije. Grčka neće dozvoliti da bude ucijenjena”, saopćeno je iz Ministarstva.

Dvije saveznice NATO-a ne slažu se oko tvrdnji ko polaže pravo na izvore plina u području istočnog Mediterana, jer imaju suprotne stavove o tome kome pripadaju vode u kojima se uglavnom nalaze grčki otoci. 

Turska je istraživala ove resurse u Crnom moru i otkrila velika plinska polja. Ankara, također, tvrdi da će držati vojne vježbe sjeverozapadno od Kipra do 11. septembra.

Prošle sedmice je EU rekla da će uvesti sankcije Turskoj, kako bi nametnula ekonomske mjere, ukoliko ne bude napretka u smanjivanju tenzija s Grčkom i Kiprom u istočnom Mediteranu.

Erdogan: Ujedinjeni neprijateljski frontovi neće zaustaviti uspon Turske

Ujedinjeni neprijateljski frontovi neće zaustaviti uspon Turske, poručio je danas u Ankari predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, odgovarajući na prijetnje i pozive iz Grčke i EU.

Koliko god da se ujedine, neprijateljski frontovi neće uspjeti zaustaviti uspon Turske – rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao i da su aktivnosti njegove zemlje na istočnom Sredozemlju bazirane na njenom traganju za svojim pravima i pravdom.

Erdogan je kazao i kako “već postaje smiješno da se u sklopu igara iz sjene jedna zemlja koja ni sama sebi ne može donijeti korist, poput mamca baca pred regionalnu i globalnu silu kao što je Turska”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj