ĐUKANOVIĆ POGODIO U CENTAR, NE SMIRUJU SE REAKCIJE BEOGRADA! Brnabić: Srbija ni na koji način nije uticala na izbore u Crnoj Gori; Vulin: Đukanović pao zbog šverca!

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je da se Srbija ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore i da ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori.

Brnabić o Vulinu | N1 Srbija

Ona je u saopštenju kazala da ima obavezu da reaguje na stavove koje je u intervjuu iznio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je rekao da je moguće da je njegova partija izgubila “zbog nezadovoljstva građana nekim politikama”, što se nije dostigao nivo standarda koji očekuju, ali kao mogući razlog naveo je manipulaciju Crkve i zvaničnog Beograda oko Zakona o slobodi vjeroispovesti, “koje je (Beograd) pokrenuo i vodi od decembra prošle godine do danas”.

Brnabić je kazala da je “u pitanju pokušaj političke obmane koju Đukanović koristi kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke”.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i predsednika Vučića, i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu”, navela je Brnabić.

Srbija se, navela je, “ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori”.

To je činjenica koju Đukanović ne može da spori. Nema govora o tome da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od strane Srbije i više je nego jasno da je Đukanović zarobljen u političkim frazama koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore sticao političke poene umesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana”, navela je.

Srbija, kako je rekla, želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i svim zemljama u regionu.

Prema njenim riječima, Srbija je posvećena izgradnji stabilnog, povezanog i sigurnog Balkana.

Upravo je to razlog zbog kojeg je predsednik Vučić pokrenuo incijativu ‘malog Šengena’ kako bi zemlje regiona ekonomski sarađivale u interesu svih građana. To je najbolja odbrana od svih politika i političara koji ne mogu da iskorače iz devedesetih godina prošlog veka. Odnos prema ovoj incijativi koju, nažalost, Crna Gora do danas nije prihvatila, jasno oslikava ko je posvećen pitanjima zajedničke budućnosti, a ko svoju političku poziciju gradi na problemima iz prošlosti”, dodala je.

Premijerka je kazala da Srbija spremno pruža ruku svakoj ideji koja će dovesti do poboljšanja životnog standarda, otvaranja novih radnih mjesta, izgradnji izvesnije i sigurnije budućnosti za sve građane ovog našeg dijela Evrope, u nadi da ćemo svi vrlo brzo postati članovi Evropske unije.

“To je ono što želim da poručim Đukanoviću, građanima Crne Gore i građanima Srbije”, navela je Brnabić.

Vulin: Šverc je prikrivao crnogorskim nacionalizmom

Milo Đukanović nije izgubio izbore u Crnoj Gori zato što ga je napala Srbija, već zato što je on napao Srbe, a nije ga srušila kletva Srpske pravoslavne crkve, već blagoslov takozvane crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića“, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je naglasio da Đukanović nije pao zbog srpskog nacionalizma, već “zbog korupcije i šverca koji je prikrivao crnogorskim nacionalizmom”.

“Milo Đukanović ne zna dostojanstveno da gubi, kao što nije znao ni časno da vlada”, naveo je Vulin komentirajući intervju Đukanovića u kojem napada optužuje Srbiju i crnogorsku opoziciju za velikosrpski nacionalizam.

Vulin je kazao da je Vučić jedini državnik na Balkanu koji odluke donosi samo u skladu s voljom svog naroda i ne traži ni teritoriju ni utjecaj izvan svoje zemlje, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Nije ni čudo da ga Đukanović mrzi i ne razume“, kaže Vulin.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj