GRENEL O PREGOVORIMA SRBIJE I KOSOVA: “Mi ne želimo da trošimo naš novac i da stojimo u mjestu”

Specijalni savjetnik američkog predsjednika Ričard Grenel rekao je će na sastanku delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu na stolu biti samo ekonomska pitanja, ali nije isključio mogućnost da u nastavku razgovora budu otvorena i druga, te naglasio da SAD nemaju tajni plan.

Ključno pitanje je da li su strane spremne da se fokusiraju na ekonomski razvoj, što će uticati na dovođenje američkog kapitala, američke industrije, evropskog kapitala, evropske industrije. Naš cilj je da napravimo ambijent da obje strane budu na dobitku”, poručio je Grenel.

On je naglasio da će SAD zahtijevati jedino napredak na ekonomskom planu ako strane žele američku pomoć.

“Mi ne želimo da trošimo naš novac i da stojimo u mjestu”, rekao je Grenel u onlajn razgovoru sa grupom novinara agencije Tanjug, albanskih medija i “Vašington posta”.

Grenel nije mogao da odgovori na pitanje da li će delegacijama možda biti ponuđen sporazum sličan onom koji je postignut između Izraela i UAE.

“Jer, razgovaraće se o svakom pitanju. Od strana zavisi da li imaju želju da razgovaraju o svim pitanjima”, naglasio je Grenel.

On je dodao da SAD sada rade stvari na drugačiji način, fokusirajući se na ono što daje rezultate.

Mi sada želimo da podstaknemo dinamizaciju regiona. Mislimo da će programi za ekonomski razvoj riješiti političke probleme. Nemamo tajni plan, mi želimo da kreiramo radna mjesta i izgradimo ekonomski stabilan region, zasnovan na slobodi, demokratiji i poštovanju ljudskih prava”, naveo je Grenel.

Razgovori delegacija Srbije i Kosova u Bijeloj kući najavljeni su za 4. septembar, a u ubrzo potom i tehnički razgovori u Briselu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj