MACRON U BAGDADU! Glavne prijetnje Iraku su DAIŠ i strano miješanje u unutrašnje poslove!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u srijedu podršku Iraku i rekao da su glavni izazovi s kojima se ta zemlja suočava pripadnici oružane grupe DAIŠ i strano miješanje u njene poslove.

Macron says foreign interference among Iraq's top challenges | Iraq News |  Al Jazeera

“Tu smo i nastavit ćemo podržavati Irak”, rekao je on na konferenciji za novinare u Bagdadu, koju je održao s predsjednikom Iraka Barhamom Salihom, prenosi Reuters.

Irak ne bi trebao postati poprište sukoba posrednika drugih država, kazao je Salih.

Macronov dolazak u Bagdad je prva posjeta Iraku jednog zapadnog lidera od kako je premijer Mustafa al-Khadimi stupio na dužnost u maju. Irački Parlament je u maju izabrao Khadimija za šefa Vlade, koja će zemlju voditi ka prijevremenim izborima, koji trebaju biti održani u junu 2021. godine.

Ranije je francuski predsednjik Emanuel Makron izjavio je jučer da nije na njemu da daje ocjenu odluke satiričnog pariskog magazina “Šarli Ebdo” da objavi karikaturu proslanika Muhameda, istakavši da u Francuskoj vlada sloboda izražavanja.

Makron, koji je tada posjetio Bejrut, dodao je, međutim, da francuski građani moraju da pokažu civilizovanost i poštovanje prema drugima i da izbegnu “dijalog mržnje”, javlja Rojters.

Najava dolazi uoči prvog suđenja za napade na zaposlene u listu u januaru 2015. godine i dva dana kasnije na košer supermarket, podsjeća AP.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj