POLJUBIO LIBANSKU ZASTAVU! Papa prvi put u javnosti nakon šest mjeseci, molio za Liban!

Papa Franjo održao je u srijedu, prvi put nakon šest mjeseci, svoju sedmičnu opću audijenciju otvorenu za javnost, vidno sretan što može izravno pozdraviti vjernike.

PAPA123

Audijencija, na kojoj je Papa za petak najavio dan molitve i posta za Liban, održana je u dvorištu San Damaso u Apostolskoj palači u Vatikanu.

Govorio pred 500-tinjak uzvanika

Gotovo svi od petstotinjak uzvanika nosili su maske i sjedili na razmaknutim stolicama, tako da se mogla poštivati fizička distanca zbog pandemije koronavirusa.

“Nakon toliko mjeseci nastavljamo naše susrete licem u lice, a ne preko ekrana i to je tako lijepo”, rekao je Papa na početku audijencije, pozdravljen pljeskom.

Papa nije mogao sakriti radost prolazeći pored gostiju koji su se naguravali iza ograda, često zastajkujući kako bi razmijenili pokoju riječ sa sigurne udaljenosti i blagoslivljajući djecu.

Prošlu audijenciju imao početkom marta

Papa je zadnju audijenciju otvorenu za javnost održao početkom ožujka.

Nakon toga su one bile virtualne, prenošene iz njegove službene knjižnice putem televizije ili interneta, za što je kazao da se osjećao kao da je u “zatvoru”.

Javne audijencije na Trgu sv. Petra prije su znale okupiti desetke hiljada ljudi.

Molio za Liban, poljubio zastavu

Papa je poljubio libansku zastavu koju mu je prinio libanski svećenik Georges Breidi i pomolio se tiho za tu zemlju, koja će još dugo osjećati posljedice strašne eksplozije prošli mjesec koja je uništila gradsku luku i gurnula zemlju u veliku krizu.

Papa je pozvao na mir i dijalog u Libanu i najavio da će petak, 4. septembra, biti dan molitve i posta za Libanon te da će tog dana u Liban kao svojeg izaslanika poslati kardinala i državnog tajnika Pietra Parolina.

Pozvao je i druge religije da sudjeluju.

Liban ne smije biti prepušten samome sebi”, poručio je, pozivajući političare, vjerske vođe i međunarodnu zajednicu da se obvežu da će obnoviti tu zemlju “iskreno i transparentno”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj