PRODUBIT ĆEMO SIGURNOSNU SARADNJU S NIKOZIJOM! SAD Kipru ukidaju sankcije na vojnu opremu, Turska negoduje!

SAD će Kipru ukinuti 33-godišnje sankcije na vojnu opremu i produbiti sigurnosnu saradnju s Nicosijom, najavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

US to start Cyprus military training, defying Turkey | The Times of Israel

Pompeo je na Twitteru napisao da će SAD Kipru ukinuti sankcije na vojnu opremu tokom naredne fiskalne godine, javlja Reuters. Predsjednik Kipra Nicos Anastasiades je, nakon telefonskog razgovora s Pompeom, na Twitteru napisao da pozdravlja ovaj potez američkih vlasti.

Turski ministar vanskih poslova Mevlut Cavusoglu je rekao da ova odluka “zanemaruje jednakost i balans” na otoku i da Ankara očekuje da ona ponovo bude razmotrena. Upozorio je da će Turska, ukoliko to ne bude slučaj, “preduzeti neophodne recipročne korake, u skladu sa svojom pravnom i historijskom obavezom da garantira sigurnost turskom narodu na Kipru”.

Ankara i Atina su saopćile da su spremne problem riješiti putem dijaloga, ali obje strane, također, insistiraju na zaštiti svojih prava. Ova odluka donijeta je usred rastućih tenzija u oblasti istočnog Mediterana između Grčke i Turske oko prava na potencijalne izvore nalazišta nafte i plina.

Washington je Kipru uveo restrikcije na vojnu opremu 1987. godine, kako bi podstakao ujedinjenje i ograničio trku u naoružanju na otoku, podijeljenom između grčke i turske zajednice.

Kipar je 1974. godine podijeljen nakon invazije Turske, a više pokušaja ponovnog ujedinjenja okončano je bez uspjeha.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj