TRAMPOVA RAMPA ZA PUTINA! Moskva se poziva na povelje UN-a, Merkel poručuje: Završit ćemo ‘Sjeverni tok 2’ uprkos američkom pritisku!

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila kako je njena vlada odlučna dovršiti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, uprkos pokušajima SAD-a da zaustavi taj projekat.

KAD TRAMP UDARI RAMPU! Ruski 'Gazprom' u prvoj polovini ove godine pretrpio  gubitak od 3,8 milijardi dolara - GlobalCir

Odlučnost u pogledu dovršetka plinovoda istaknula je tokom posjeta svojoj izbornoj jedinici na sjeveru Njemačke, govoreći o sankcijama koje je Washington uveo sudionicima izgradnje tog plinovoda, koji bi u Njemačku i na šire evropsko tržište trebao dopremati 55 milijardi kvadratnih metara prirodnog plina iz Rusije, prenosi Hina.

“Ne smatramo eksteritorijalne sankcije, odnosno one koje prelaze teritorij SAD-a, legalnim”, rekla je Merkel u Stralsundu.

Sjeverni tok 2 važan je za njemačku saveznu državu Mecklenburg-Vorpommern, u kojoj je kancelarkina izborna jedinica.

SAD počeo sa sankcijama

Cijevi potrebne za izgradnju projekta isporučuju se iz male luke Sassnitz, a nakon završetka gradnje očekuje se da ruski plin stigne u obalni grad Lubmin.

SAD tvrdi da bi Sjeverni tok 2 povećao energetsku ovisnost Evropske unije o Rusiji, dajući Moskvi moćnu političku polugu na evropskom kontinentu i alat za potencijalno prekidanje opskrbe energijom. Kritičari optužuju SAD da pokušava prisiliti saveznika Njemačku na kupovinu prirodnog plina iz SAD-a po višoj cijeni nego od Rusije.

SAD su prošle godine počeo s uvođenjem sankcija za projekat Sjeverni tok 2. Prošlog mjeseca su tri američka republikanska senatora napisala pismo lučkom operateru u Sassnitzu u kojem ga upozoravaju da bi mogao biti podvrgnut “razarajućim” sankcijama zbog pružanje robe, usluga i potpore za gradnju plinovoda.

Te takozvane sekundarne sankcije mogle bi značiti ekonomsku propast za tu luku.

Lavrov: Kršenje Povelje UN-a

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je izjavio da Moskva dijeli stav evropskih partnera o čisto komercijalnoj prirodi projekta plinovoda Sjeverni tok 2 i protivi se pokušajima njegovog korištenja u političkim igrama.

Skrenuo je pažnju i na, po njegovoj ocjeni, nelegitimne pokušaje ometanja provedbe projekta Sjeverni tok 2 izricanjem jednostranih sankcija.

Samo su sankcije koje je nametnulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda legitimne… Sve drugo su pokušaji potkopavanja međunarodnog prava i načela Povelje UN-a, koja poziva na saradnju u rješavanju bilo kakvih problema”, kazao je Lavrov.

Tramp: Pogledajte šta sam im uradio sa ‘Sjevernim tokom 2’

Američki predsjednik Donald Tramp pohvalio se na brifingu 20. aprila ove godine u Bijeloj kući kako je lično zaslužan za stopiranje izgradnje gasovoda ‘Sjeverni tok 2’.

Odgovarajući na pitanje da li će ‘neprijatelji SAD-a’, poput Sjeverne Koreje, Irana ili Rusije pokušati iskoristiti situaciju u vezi s koronom kako bi nanijeli štetu SAD-u, izazivajući čak i vojnu napetost, predsjednik Tramp je kazao kako ne misli da će se to desiti.

Američki predsjednik je naglasio kako je njegova zasluga što se Iran i Sjeverna Koreja ne žele više ‘petljati sa SAD-om’.

“Niko nije bio grublji prema Putinu od mene i on to najbolje zna. Pogledajte samo kakve sam sankcije nametnuo njihovom gasovodu prema Europi (Sjeverni tok 2). Niko čak nije ni znao za njega, dok ga ja nisam otkrio. I sad svi govore o njemu“, izjavio je predsjendik Tramp.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] NIKO NIJE BIO GRUBLJI PREMA PUTINU OD MENE, ON TO NAJBOLJE ZNA! Tramp: Pogledajte šta sam im uradio sa ‘Sjevernim tokom 2’ Čovjek koji želi postati novi šef CDU-a: Zbog trovanja Navaljnog treba napustiti ‘Sjeverni tok 2’ TRAMPOVA RAMPA ZA PUTINA! Moskva se poziva na povelje UN-a, Merkel poručuje: Završit ćemo ‘… […]

Komentiraj