LUKAŠENKO TVRDI DA JE PRESREO RAZGOVOR BERLINA I VARŠAVE: “Nije bilo nikakvog trovanja Navaljnog, imamo dokaze da su tvrdnje Merkelove falsifikat”

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je ruskom premijeru Mihailu Mišustinu, koji je u posjeti Minsku, da je bjeloruska vojna obavještajna služba presrela telefonski razgovor između Berlina i Varšave koji govori o tome de su tvrdnje Njemačke o trovanju Alekseja Navaljnog novičokom falsifikat.

Samo još Putin može spasiti "europsku Sjevernu Koreju" od revolucije -  Index.hr

– Primjetio sam posmatrajući događaje oko Rusije da Zapad ima novi trik – opet novičok, ponovo trovanje. Moram da vam kažem da smo presreli razgovor jučer ili prekjučer, prije govora Merkelove, presreli smo razgovor. Razumjeli smo da je Varšava razgovarala sa Berlinom. Dvije osobe su bile na vezi. Razgovor je presrela naša vojna obavještajna služba – rekao je Lukašenko na sastanku sa Mišustinom.

Dodao je da će ruskoj strani poslati transkript “tog interesantnog razgovora” koji očigledno govori o tome da je u pitanju “falsifikat”, prenose Ria novosti.

Nije bilo nikakvog trovanja. Grupa stručnjaka, kako sam shvatio, pripremila je za Merkelovu i njenu administraciju činjenice, a možda i izjavu, koju je ona dala. To su učinili kako bi obeshrabrili predsjednika Rusije Vladimira Putina da se miješa u poslove Belorusije– naveo je Lukašenko.

Lukašenko je upozorio ruskog premijera da Zapad priprema “smicalice” Rusiji uoči regionalnih izbora u zemlji.

Njemačka vlada juče je saopštila da je, prema rezultatima toksikološkog ispitivanja sprovedenog u laboratoriji Bundesvera, ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe novičok. Iz Berlina je nagoviještena i mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj