NAKON ŠTO SU SJEDINJENE DRŽAVE UKINULE EMBARGO NA ORUŽJE KIPRU: Turska najavila ruske manevre s bojevim gađanjem na istoku Mediterana

U jeku rastućih tenzija između Turske i Grčke oko prava na eksploataciju pomorskih nalazišta ugljikovodoničnih, fosilnih goriva, iz Ankare je najaviljeno kako će ruska ratna mornarica održati manevre s bojevim gađanjem u istočnom Mediteranu.

Russia set for first post-Soviet military drill in Med.

Ova država je objavila dva navigaciona teleksa (Navtex) s upozorenjima na istoku Mediterana, gdje će biti održani ruski pomorski manevri, prenosi Tursku radio-televiziju (TRT).

U zvaničnoj najavi se navodi kako će ruske pomorske snage održati manevre od 8. do 22. septembra i od 17. do 25. septembra u dijelovima istočnog Mediterana u kojima se kreću turski istraživački brodovi.

‘Pucnjevi sa obje strane Kipra’

Iz TRT-a javljaju kako će, prema najavama iz Odjela za hidrogradiju i okeanografiju turske mornarice, ruske snage izvesti dvije odvojene vježbe pucanja na obje strane otoka Kipar.

Zvanična Moskva se do sada nije oglasila povodom turske najave, koja je uslijedila nakon što su Sjedinjene Američke Države saopćile kako djelimično ukidaju 33-godišnji embargo na izvoz naoružanja etnički podijeljenom Kipru.

S obzirom da Rusija održava značajno vojno prisustvo u istočnom Mediteranu, turska najava predstojećih manevara mogla bi se protumačiti i kao direktna poruka Moskve da je i dalje veoma prisutna i snažna egionalna sila u Mediteranu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj