NOVA OGRANIČENJA ZA KINESKE DIPLOMATE U SAD-u: Morat će tražiti dozvolu za sastanke sa zvaničnicima lokalnih vlasti ili organiziranje kulturnih događaja, bit će označeni kao pripadnici Komunističke partije!

Američki državni sekretar Mike Pompeo je najavio kako će kineske diplomate u Sjedinjenim Američkim Državama morati tražiti dozvolu za posjetu američkim univerzitetima, sastanke sa zvaničnicima lokalnih vlasti ili organiziranje kulturnih dogadjaja u SAD-u.

US imposes new restrictions on Chinese diplomats at American universities

Prema ranijim pravilima, oni su morali samo obavijestiti State Department o takvim sastancima, prenosi AP. Pompeo je, također, rekao da će kineske diplomate sada morati dobiti dozvolu za organiziranje kulturnih događaja za više od 50 ljudi van njihovih diplomatskih misija.

State Department će se, također, potruditi da oni na svim društvenim mrežama budu označeni kao Kinezi ili članovi Komunističke partije Kine.

“Ovi novi zahtjevi za diplomate iz Kine su direktan odgovor na prekomjerna ograničenja koja je Kina već nametnula našim diplomatama i imaju za cilj osigurati dalju transparentnost Vlade Kine. Ako Kina ukine ograničenja nametnuta američkim diplomatama, spremni smo uzvratiti”, kazao je Pompeo.

Kina će legitimno odgovoriti?

Tenzije u američko-kineskim odnosima rastu uslijed spora oko statusa Hong Konga, odgovora na pandemiju korona virusa i optužbi za kršenje ljudskih prava na kineskoj muslimanskoj sjeverozapadnoj teritoriji Xingiang.

Tenzije se, između ostalog, odnose i na krađu intelektualne imovine te se često kineski naučnici optužuju da rade u korist Pekinga.

Sjedinjene Američke Države su ranije naložile zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu, radi “zaštite američke intelektualne svojine”, navodeći da “neće tolerirati kršenje suvereniteta” SAD-a i “zastrašivanje” američkog naroda.

Kina je zatim naredila zatvaranje konzulata SAD-a u gradu Čengduu.

Kina će ‘legitimno odgovoriti’ na situaciju nametnutu američkim sankcijama prema kineskim diplomatama, najavila je u četvrtak predstavnica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj