Šta BiH i Bošnjaci mogu očekivati od moguće teokratske vlade u Crnoj Gori?!

Nemile scene koje smo imali priliku gledati nakon nedjeljnih izbora u Crnoj Gori, a koje su u mnogo čemu podsjećale na dešavanja i politička previranja iz devedesetih godina prošlog stoljeća, još jednom su skrenule pažnju na problematičan ideološki i politički diskurs stranaka okupljenih u koaliciju ‘Za budućnost Crne Gore’, ali i ostalih njihovih koalicionih partnera koji se ovih dana prave nevješti i četničko divljanje predstavljaju kao ‘normalno slavljenje pobjede’.

kola-crna-gora-1234

U tom smislu posebno su zanimljive izjave tri opozicione prosrpske liste koje zajedno sa ostalim partnerima tvrde da imaju novu većinu u Crnogorskom parlamentu.

Bečić: Manjine nam kažu ‘kad smo mogli s Milom, možemo i sa vama’

Iako nominalno osuđuje incidente i zalaže se navodno za građansku Crnu Goru, Aleksa Bečić, nosilac koalicije ‘Mir je naša nacija’, koja je osvojila 10 mandata, bio je posebno ciničan kada je govorio o manjinama i nepovjerenju koje one osjećaju prema ljudima koji su rame uz rame stajali uz mitropolita Amfilohija, ili u čijoj stranci važne funkcije obavlja Miodrag Lekić, dugogodišnji ambasador i ministar vanjskih poslova za vrijeme režima Slobodana Miloševića.

Na pitanje novinarke RTS-a kako uvjeriti predstavnike nacionalnih manjina da su iskreni u svojim namjerama, ako je Bošnjačka stranka već odbila saradnju s prosrpskom opozicijom, a desili su se i brojni incidenti, Bečić je odgovorio ‘zapažanjem’ jednog pripadnika manjina koji je navodno kazao: “Ako smo mogli biti u partnerstvu dugo godina sa onima koji se dovode u vezu sa deportacijama i jednim krajnje neprimjerenim odnosom prema manjinama 90-tih godina u Crnoj Gori, zašto ne bi mogli biti partneri sa vama koji ste i moralno i politički nesporni”. Bećić je još dodao: “Mi jedino u šta vjerujemo je građanska Crna Gora”, istovremeno zaboravljajući da je nosioca liste ‘Za budućnost Crne Gore’ i njegovog koalicionog partnera, poslije izbora na ulici dočekao Amfilohije Radović, a da je i Bečić jedno vrijeme bio i formalno dio prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta. Prema tome, pod okriljem SPC-a i Amfilohija može se stvarati samo teokratska Crna Gora, koja je nespojiva sa demokratijom i modernim društvom.

Naravno, sve pod uslovom da se ‘demontira’ prva i najveća prepreka takvom scenariju, a to je aktuelni crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov DPS, pa da se poslije Crna Gora skrene s njenog europskog puta.

Marković o Miodragu Lekiću: “Bili ste ambasador savezne države na čijem čelu je bio Slobodan Milošević”

I Bečićev koalicioni partner sa liste ‘Mir je naša nacija’ Miodrag Lekić imao je šta reći poslije crnogorskih parlamentarnih izbora naglasivši da je 30. august historijski dan. „To je sada već jedna tekovina demokratije. Crna Gora tog dana je ličila na zemlju konsolidovane demokratije i to je tekovina koja ostaje za budućnost. Ko bi imao razloga da se tome usprotivi, nije teško naslutiti“, jasan je bio Lekić

„Osuđujem manifestacije primitivizma bez obzira na to ko stojao iza njih“, podvukao je Lekić. “Znamo ko je autor rečenice: ‘Ima nas više’, nažalost – partijski predsjednik, koji bi trebalo da se bavi svojom partijom, a predstavnici Vlade bi trebalo da zaštite mir, Marković da se posveti bilansima koje predaje novoj vlasti koju je izabrala većina koja nije sporna ni za međunarodnu zajednicu, niti za bilo koga”, poručio je on. “Posebno nema potrebe da se govori o odnosu naše koalicije prema manjinama, neće biti nikakvih asimilacija, ostavimo se provokacija i počnimo da ozbiljno radimo na principima kompetentnosti, skromnosti i odgovornosti“ – zaključio je Lekić.

Ko bi rekao da je to isti onaj Lekić kojeg je nedavno dobro opisao još uvijek aktuelni premijer Crne Gore Duško Marković, kazavši da Lekić ne pokazuje hrabrost ni u čemu, sem u mržnji prema predsjedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću.

„Kad ste bili u Đukanovićevoj vladi, bili ste snažno za suverenost Crne Gore. Ali niste bili dugo na toj poziciji. Kad ste otišli u Beograd, odmah ste se okrenuli protiv nezavisnosti i uprli sve političke snage da ne dođe do referenduma. Bili ste ambasador savezne države na čijem čelu je bio (Slobodan) Milošević. Rekli ste da sam lutkarski predsjednik vlade, a ja nisam Vama rekao da ste bili lutkarski ambasador, nego da ste radili po nalogu vašeg šefa, Miloševića”, istakao je Marković.

Bošnjak Albin Ćeman: „Sveti Vasilije je i moja svetinja”

O kakvim onda Bečić neospornim moralnim veličinama govori, ako kičmu njegove koalicije ‘Mir je naša nacija’ čine Miloševićevi kadrovi poput Lekića?! Posebno je zanimljivo kako se u sve to uklapa i Albin Ćeman, Bošnjak iz Petnjice, koji je ispred Bečićevih i Lekićevih demokrata izabran za poslanika u crnogorskom parlamentu?!

Inače, Ćeman, miljenik srbijanskih medija, ostao je upamćen po svojoj izjavi „Sveti Vasilije je i moja svetinja, samo pokušajte da nam otmete bogomolje”, što je vjerovatno ganulo i samog mitropolita Amfilohija Radovića, koji je baš u to vrijeme okupljao ‘opoziciju’ po litijama. Sami procijenite da li je onda u slučaju Albina Ćemana već došlo do asimilacije?!

Medojević: “Kada se mijenja vlast, uvijek imate spontano organizovane ljude koji žele da se osvete režimu”

Medijima se 2.9.2020. godine obratio i jedan od političkih lidera prosrpskog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, koji posljednje incidente i napade na Bošnjake tumači kao prirodnu propratnu pojavu promjene vlasti, jer kako kaže ‘građani se žele osvetiti režimu’.

„Ja osuđujem svaki napad na bilo čiju imovinu, na manjine, ali poslije 30 godina vlasti, poslije toliko godina progona srpskog naroda u Crnoj Gori, vjernika, Crkve, opozicije, bilo je očekivati da će se ljudi negdje izdušiti. Tako u bilo kojoj zemlji koju sam ja pratio, kada dođe do promjene vlasti, uvijek imate spontano organizovane ljude koji žele da se osvete, da napadnu nekog iz režima, tako da to nije ništa novo u Crnoj Gori. Ja to naravno osuđujem i danas sam pozvao ljude da se ne voze po gradovima“, rekao je Nebojša Medojević skandalozno opravdavajući nasilje nad građanima Crne Gore.

Abazović: “Mnogo se negativnih emocija nataložilo u ljudima u trideset godina i moraju naći ‘izraz'”

Nikad zanimljiviji izbori u Crnoj Gori u prvi plan su isturili političke aktere koji predstavljaju vagu za buduću vlast. Najčešće spominjani i medijski najeksponiraniji su predstavnici koalicije ‘Crno na bijelo’ koja će dati četiri zastupnika. Od toga troje zastupnika dolazi iz stranke Ujedinjena Reformska Akcija (URA) koju predvodi Dritan Abazović, a tu su još i Miloš Konatar i Božena Jelušić te predsjednik ‘Saveza građana’ Civis Srđan Pavićević. Na petom i šestom mjestu na listi “Crno na bijelo” bili su potpredsjednici Abazovićeve stranke URA, FIlip Adžić i Suada Zoronjić, na sedmom Zoran Miljanić (sekretar Saveza građana CIVIS), a na osmom Hazbija Kalač (predsjednik Zukorlićeve Stranke pravde i pomiranje u Crnoj Gori).

Vjerovatno vodeći se filozofijom svoga učitelja Moamera Zukorlića, da je bolje biti u savezu ‘sa iskrenim četnicima, nego sa licemjernim demokratama’, Kalač je srpsko-rusku koaliciju “Za budućnost Crne Gore” čiji je nosilac liste i lider Zdravko Krivokapić u izbornoj noći prvo išao ljubiti ruku mitropolitu Amfilohiju, ocijenio kao “nacionalno malo kompaktnijom strankom”. Potom je nastavio: “Govorio sam u jednom intervjuu, pa sam kritikovan, da vjerujem da može doći do prosvjetljenja takozvanih četnika. Radi se o narodnim zastupnicima, o predstavnicima naroda iz Crne Gore. Dakle, to je opredjeljenje ovog naroda. Mi to moramo uvažiti. Ja ne mogu govoriti o tim ljudima osim da su oni predstavnici naroda i da ih je narod birao i nikako drugačije .”

Bivši sarajevski student Dritan Abazović ovih je dana pod žestokim pritiskom javnosti zbog koalicije koju pravi sa prosrpskom opozicijom, posebno u vezi s posljednjim dešavanjima i napadima na Bošnjake u Crnoj Gori.

„Mnogo se negativnih emocija nataložilo u ljudima u trideset godina i mnogi koji su se osjećali kao manjina, a koji se u ovom trenutku osjećaju kao većina, imaju možda i neku frustraciju koju žele da demonstriraju, što ja apsolutno ne pozdravljam i kritikujem. Ali hoću da kažem da ovakvi politički momenti, koji su značajni i koji su historijski moraju da imaju neki svoj ‘izraz’“, istakao je Abazović 2.9.2020. godine,  u maniru Nebojše Medojevića.

Također, nije propustio dodati da u posljednjim napadima na manjine i političke neistomišljenike vidi i ‘ruku vlasti’, odnosno DPS-a, kojem, kako tvrdi Abazović, ‘danas najviše odgovaraju neredi’.

Šta BiH može očekivati?

Na kraju, postavlja se pitanje šta BiH, osim negiranja genocida u Srebrenici, može očekivati od Crne Gore ukoliko vladu uspije formirati ova crkveno-srpska i proruska koalicija?

Vjerovatno će Dodiku biti mnogo lakše da zastupa proruske interse u BiH i na Balkanu kad već jedna članica NATO-a, Crna Gora, traži tješnje veze sa Rusijom. Kao što je Grčka blokirala Makedoniju gdje god je to na međunarodnom planu bilo moguće, isto i BiH može očekivati od te ‘teokratske’ Crne Gore koja bi samo formalno bila u NATO-u, ali bi blokirala sve NATO procese uključujući i nastojanja BiH da se pridruži Sjeveroatlantskom savezu i EU.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Hoce dvije glave u stvarnosti ,vjersku glavu a i sekularnu glavu.Ne ide to u 21 vijeku zajedno,vrijeme feudalizma je davno prošlo.

    Reply
  2. Feudalizam i Dzamahirija Rista Satane !!!!!

    Reply
  3. Teokratska država je propast za Crnu Goru i vraćanje u srednji vijek. Amfilohije je veliko zlo.Okašnjeli krstaši u 21 stoljeću,.

    Reply

Komentiraj