NAKON ŠTO SU IZVELI SUPROTSTAVLJENE VOJNE VJEŽBE! Grčka: Izjave NATO-a o pregovorima s Turskom ne odgovaraju stvarnosti!

Zvanična Atina je negirala da će biti pregovora s Ankarom o deeskalaciji u istočnom Mediteranu, koje je nekoliko sati ranije najavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Turkey-Greece tensions escalate over Turkish Med drilling plans - BBC News

Demant grčkog Ministarstva vanjskih poslova

Informacije o navodnim tehničkim pregovorima u NATO-u ne odgovaraju stvarnosti“, saopćilo je u četvrtrak navečer grčko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Po objavi na Twitteru generalnog sekretara NATO-a, Grčka i Turska, članice Alijanse, “dogovorile su se da počnu tehničke pregovore u NATO-u”, s ciljem sprečavanja bilo kakvih daljih incidenata u istočnom Mediteranu.

Turski brod za seizmičko traganje za naftom i plinom u podmorju, u pratnji ratnih brodova, nalazi se u tim vodama od 10. augusta.

Obostrane vojne vježbe

“Imamo u vidu namjeru generalnog sekretara NATO-a da radi na uspostavljanju mehanizama za deeskalaciju … Međutim, deeskalacija će se dogoditi samo trenutnim povlačenjem svih turskih brodova iz epikontinentalnog pojasa Grčke”, dodalo je Ministarstvo iz Atine.

Od 10. augusta Ankara drži svoj svoj istraživački brod “Oruc Reis” (Barbarosa), u pratnji svojih ratnih brodova, kako bi se obavila istraživanja kod grčkog otoka Kastelloriza, udaljenog svega dva kilometra od turske obale, u području bogatom ugljikovodonicima.

Krajem augusta tenzije su porasle jer su i Turska i Grčka izvele suprotstavljene vojne manevre, prva sa Sjedinjenim Američkim Državama, zatim Rusijom, a druga s Francuskom, Kiprom i Italijom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj