TADIĆ O DEŠAVANJIMA U CRNOJ GORI: Vučić i Đukanović su politički blizanci i poslovni partneri, trebamo učiti od crnogorske opozicije!

Predsjednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je da bi mirna predaja vlasti bila najveća pobjeda koju bi predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović mogao da ostvari.

BORIS TADIĆ O OBILJEŽAVANJU 'OLUJE' I PRISUSTVU BORISA MILOŠEVIĆA: 'To je  bila prilika za historijski iskorak ka pomirenju' - GlobalCir

“Predajući mirno vlast i dajući time ogroman doprinos uspostavljanju demokratije u Crnoj Gori nakon tri decenije autokratske vlasti. Očigledno je da Đukanović i njegov štab upravo pokušavaju da promijene izbornu volju građana”, kazao je Tadić za dnevnik “Danas”

Naveo je da u političkim krugovima Crne Gore već kruže glasine da DPS nudi “ogromne svote novca” pojedinim poslanicima opozicije da priđu toj stranci te ocijenio da bi to bila katastrofalna greška Đukanovića koja bi izazvala revolt građana.

Govoreći o odnosu Đukanovića i predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, Tadić je ocijenio da njih dvojica “nisu samo politički blizanci”, već i “poslovni partneri”.

“Njihovi interesi su višestruko isprepletani i vrlo je lako zamisliti situaciju u kojoj jedan drugog napadaju, a da to rade u međusobnom dogovoru u svrhu zajedničkih dugoročnih političkih ciljeva”, rekao je on.

Tadić je naglasio da postoji “duga istorija” miješanja Đukanovića u izbore u Srbiji te iznIo tvrdnju da je “njegov režim bio logistički centar” za podršku Srpskoj naprednoj stranci (SNS) na izborima 2012. godine.

Kazao je da očekuje neke promjene odnosa između Srbije i Crne Gore nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, poslije kojih opozicija ima skupštinsku većinu, ali da ne očekuje da te promjene budu u pravcu odnosa “kakvim ih projektuju nacionalistički krugovi u Srbiji”. 

“Bilo bi, prije svega, važno da se riješe međusobni sporovi, poput pitanja dvojnog državljanstva i otvaranje iskrenog dijaloga o strateškim pitanjima kao što su Evropska unija, NATO i Kosovo”, dodao je on.

Govoreći o opoziciji u Crnoj Gori, Tadić je istakao da je ona “dala lekciju” opoziciji u Srbiji i to formiranjem programski i ideoloških različitih kolona i saradnjom među njima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj