TVRDE DA SU POČELI ‘TEHNIČKI PREGOVORI’ IZMEĐU GRČKE I TURSKE! NATO traži od Rusije da sarađuje u istrazi navoda o trovanju Navaljnog

NATO saveznici usuglasili su se danas da Rusija mora u potpunosti sarađivati u nepristrasnoj istrazi pod vodstvom Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) o trovanju opozicijskog čelnika Alekseja Navaljnog, saopćio je čelnik Alijanse.

Njemačka, gdje je Navaljni u bolnici, tvrdi da je on otrovan nervnim agensom novičok u sovjetskom stilu. Rusija do sada nije pokrenula krivičnu istragu i tvrdi da još nema nikavih dokaza o eventualnom zločinu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da svaka upotreba hemijskog oružja pokazuje potpuno nepoštovanje prema ljudskim životima, te predstavlja neprihvatljivo kršenje međunarodnih normi i pravila.

“NATO saveznici saglasni su da su sada pred Rusijom ozbiljna pitanja na koja mora odgovoriti. Ruska vlada mora potpuno sarađivati s Organizacijom za zabranu hemijskog oružja u njenoj nepristrasnoj istrazi”, rekao je Stoltenberg.

Počeli tehnički razgovori između Turske i Grčke

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako su u NATO-u počeli tehnički pregovori između Turske i Grčke o mehanizmima za sprečavanje sukoba u istočnom Mediteranu.

Stoltenberg je nakon sastanka na nivou stalnih predstavnika Sjevernoatlantskog vijeća govorio za medije.

Tom prilikom se osvrnuo i na navode da je postignut dogovor između Turske i Grčke.

”Nakon razgovora koje sam obavio s turskim i grčkim liderima, dvije zemlje saveznice su ovdje, sastale su se u NATO-u radi tehničkih pregovora. Cilj ovih pregovora je oformiti mehanizme koji će spriječiti vojni sukob”, izjavio je Stoltenberg koji je naveo kako dogovor još uvijek nije postignut.

Pojasnio je i kako ovo nisu pregovori o nesuglasicama između Turske i Grčke već je riječ o tehničkim razgovorima.

Stoltenberg je kazao kako je NATO značajna platforma kada je riječ o rješenju problema.

Imali smo potrebu pokrenuti tehničke razgovore o razvijanju mehanizama koji bi spriječili sukob u Sredozemnom moru, gdje se nalazi veliki broj brodova”, rekao je Stoltenberg.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj