PODRŽAVAJU PUČISTU HAFTARA I PODSTIČU GRČKU NA INCIDENTE! Cavusoglu: Macron histeričan prema dešavanjima u Libiji, Siriji i Mediteranu!

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak da je francuski predsjednik Emmanuel Macron postao “histeričan” zbog dešavanja u sukobima u Libiji i u Siriji i zbog spora oko morskih granica u istočnom Mediteranu.

JEDNOSTRANE TURSKE ODLUKE IZAZIVAJU TENZIJE U ISTOČNOM MEDITERANU! Macron:  U narednim ću danima ojačati francusko vojno prisustvo u toj regiji! -  GlobalCir

Odnosi između NATO saveznica Turske i Francuske pogoršali su se zbog njihovih suprotstavljenih politika u Siriji, Libiji i turskog sporenja s Grčkom oko energetskih resursa, a dvije strane razmijenile su ogorčene optužbe u posljednjim sedmicama.

Ankara optužuje za Pariz da pruža političku podršku libijskom vojnom zapovjedniku s istoka zemlje Khalifi Haftaru u njegovoj borbi protiv vlade u Tripoliju koja uživa poidršku UN-a, pružajući mu ranije vojnu pomoć u borbi protiv islamskih militanata. Pariz to negira.

Oni (Francuzi) u Libiji podržavaju pučistu Haftara i čine tešku grešku. Stvari su se promijenile, balansi su pomjereni, Haftar je poražen i Macron je postao histeričan – izjavio je Cavusoglu.

Turska i Francuska u junu su skoro došle na rub sukoba nakon što je francuski ratni brod pokušao da provjeri tursko plovilo u okviru provođenja embarga na oružje Libiji.

Govoreći novinarima u Ankari, Cavusoglu je također izjavio da je Turska osujetila Haftarovu nadu da zauzme libijsku prijestonicu pružanjem vojne podrške Vladi nacionalne sloge (GNA) u odvraćanju Haftarovog napada u junu.

Uz takvu histeriju, mi ne znamo šta da radimo. Upravo nakon toga, on je izjavio da su naši brodovi uznemirili njihove brodove na istočnom Mediteranu, ali nije mogao to dokumentirati i ponizio se – kazao je šef turske diplomatije.

Nije bilo nikakvog trenutnog komentara iz Jelisejske palate niti iz francuskog ministarstva vanjskih poslova na Cavusogluove izjave.

Francuska podržava Grčku u istočnom Mediterabnu, pridružujući se vojnim vježbama s Italijom, Grčkom i Kiprom u jeku zapaljivih grčko-turskih izjava o suverenitetu nad regijama u kojima se eksploatira nafta i prirodni gas.

Cavusoglu je kazao da je Francuska zemlja koja najviše podstiče Grčku na takvo ponašanje u istočnom Mediteranu i zatražio je od Pariza da sarađuje s Turskom na postizanju regionalne stabilnosti.

Nema potrebe za takvim histeričnim ponašanjem iz Francuske, to ih čini smiješnim. Mi smo dvije članice NATO-a – kazao je Cavusoglu, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj