ILI MOŽDA ZBOG TRAMPA?! Da li je Njemačka spremna zbog Navaljnog obustaviti gradnju Sjevernog toka 2?!

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas upozorio je danas da bi, ukoliko izostane podrška Moskve u istrazi o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Berlin mogao biti prinuđen da ponovo razmotri sudbinu njemačko-ruskog projekta izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2.

TRAMP POTPISAO SANKCIJE 'SJEVERNOM TOKU 2', PREDVIĐENE MJERE I ZA 'TURSKI  TOK': Sve uklopljeno u Zakon o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u iznosu od  738 milijardi dolara! - GlobalCir

Nadam se da nas Rusi neće prisiliti da promijenimo svoj stav o gasovodu Sjeverni tok 2, koji se gradi pod Baltičkim morem”, izjavio je Mas za njemački nedjeljnik „Bild am Sontag”.

Kako prenosi AP, Mas je takođe rekao da će Njemačka morati da održi konsultacije sa svojim partnerima ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude ruskog doprinosa u istrazi povodom „slučaja Navaljni”.

On nije isključio mogućnost uvođenja sankcija protiv Rusije, ali je priznao da bi obustava gotovo završene izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 nanijela štetu kompanijama iz Njemačke i drugih evropskih zemalja.

Ipak je ovo značajna promjena u njemačkom stavu od one izrečene početkom ovog mjeseca da će se ‘Sjeverni tok 2 završiti uprkos američkom pritisku’.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj