ALEKSEJ NAVALJNI SE PROBUDIO IZ KOME! Kremlj odbacuje optužbe za trovanje: Da li se Merkelova sprema obustaviti projekt ‘Sjeverni tok 2’?

Ruski opozicioni čelnik i žestoki kritičar Kremlja Aleksej Navaljni probudio se iz kome i njegovo zdravstveno stanje se poboljšalo, priopćila je berlinska bolnica u ponedjeljak, a prenosi BBC.

Liječnik kaže da je Navaljni kontaktibilan. Navaljni je prebačen u Njemačku iz ruske bolnice gdje je završio nakon što mu je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu. Berlinska bolnica Charite dodaje da je prerano za procjenu dugoročnog učinka trovanja. Njegov tim kaže da je bio otrovan po naređenju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je u ponedjeljak osudio “apsurdne” pokušaje da se Rusiju optuži za trovanje Navaljnog koji je u komi primljen u bolnicu u Njemačkoj čija vlada tvrdi da je on žrtva nervnog otrova novičoka.

Njemačka vlada misli da je Navaljni “nedvojbeno” otrovan u Rusiji tokom predizborne kampanje nervnim otrovom tipa novičoka, tvari koja je u sovjetsko vrijeme izrađena u vojne svrhe.

Berlin i druge zapadne zemlje upiru prstom u ruske vlasti i traže od njih objašnjenje. Sukob se zaoštrio u nedjelju kada je Njemačka postavila ultimatum dajući Moskvi nekoliko dana da “pojasni ono što se dogodilo”. Rusija pak predbacuje Berlinu da “oteže s istragom koju sam zahtijeva” jer ruskim vlastima nije poslao dokumente spisa.

Merkel ne isključuje zaustavljanje Sjevernog toka II

Njemačka kancelarka Angela Merkel ne isključuje zaustavljanje gradnje plinovoda Sjeverni tok II kao reakciju na moguću upletenost službene Moskve u trovanje ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog, priopćeno je u ponedjeljak.

“Njemačka kancelarka smatra da bi bilo pogrešno nešto isključivati kao opciju”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na redovitoj vladinoj konferenciji za medije odgovarajući na pitanje razmišlja li Angela Merkel o ukidanju projekta Sjeverni tok II kao moguće sankcije Rusiji zbog navodne upletenosti u trovanje oporbenog političara Navaljnog.

Seibert je rekao kako kancelarka po ovom pitanju “tijesno surađuje” s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom.

Maas je jučer, kao jednu od mogućih sankcija u slučaju da se dokaže umiješanost službene Moskve u trovanje Navaljnog, spomenuo i zaustavljanje projekta Sjeverni tok II, kojem je većinski vlasnik ruska državna naftna kompanija Gazprom.

“Ja se nadam da nas Rusi neće prisiliti da promijenimo naše stajalište prema plinovodu Sjeverni tok II”, rekao je Maas.

Seibert je danas naglasio kako je prerano govoriti o sankcijama Rusiji.

“Trenutno se o ovoj temi i zajedničkoj reakciji raspravlja na razini EU”, rekao je Seibert i dodao kako je “sada red na Rusiji” da razjasni svoju eventualnu ulogu u slučaju trovanja Navaljnog.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj