NE ŽELE AMERIČKE POSMATRAČE NA IZBORIMA: NSRS potvrdila Dodikovu izjavu o ugroženom vitalnom interesu RS-a

Narodna skupština bh. entiteta Republike Srpske potvrdila je izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojom je odluka Predsjedništva BiH o odobravanju Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Dodika je podržalo svih 56 poslanika vladajuće koalicije, dok su poslanici opozicionih stranka za vrijeme glasanja napustili skupštinsku salu. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović konstatovao je da je ova odluka usvojena dvotrećinskom podrškom poslanika u parlamentu Republike Srpske.

Naime, odlukom Predsjedništva BiH je predviđeno da monitoring lokalnih izbora vrši jedna međunarodna organizacija. Time što su dvije trećine zastupnika u Narodnoj skupštini podržale Dodikov zahtjev, ona će se smatrati nevažećom.

Dodik je prethodno od narodnih poslanika zatražio da podrže njegovu izjavu, jer smatra da ona zadire u suverenitet izbornog procesa. Predstavnici opozicionih stranaka se ne slažu sa njim, te su poručili da onaj ko želi poštene izbore ne pokreće vitalni nacionalni interes o ovom pitanju.

Borenović: Fondacija za izborne sisteme prisutna u 150 zemalja

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da Međunarodna fondacija za izborne sisteme prisutna u 150 zemlja, a u Republici Srpskoj, odnosno BiH, već 20 godina.

Borenović je u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine naveo da se danas predlaže da se odbija saradnja i podrška Centralnoj izbornoj komisiji BiH za unapređenje i poboljšanje izbornog procesa.

“Nikakav memorandum neće pomoći da imamo slobodne i demokratske izbore, ako se ne promijeni ponašanje domaćih institucija koje su nadležne za izborni proces, od CIK-a, preko pravosudnih, zakonodavnih, izvršnih i svih drugih institucija, a u konačnom obliku i političkih sudionika”, rekao je Borenović.

Šarović: Memorandum služi da se pomogne institucijama BiH

Memorandum o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme služi da se kroz tehničku pomoć pomogne institucijama BiH, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, te dodao da ona ne preuzima bilo kakva ovlaštenja.

Prema njegovim riječima, ova međunarodna organizacija želi da pomogne institucijama BiH da se “hvataju izborni lopovi i kradljivci volje naroda”.

On je ponovio da Memorandumom o razumijevanju između CIK-a BIH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme nije ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

Dodik: Izbore održati bez miješanje stranaca

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je istakao da američka agencija, koja hoće da pomogne BiH u izbornom procesu, u toj istoj Americi u 17 saveznih država ima razna ograničenja kad je riječ o nadgledanju izbornog procesa, a neke od njih uopšte ne dozvoljavaju međunarodne posmatrače.

“To dovoljno govori o ovoj fondaciji. Neprihvatljivo je da se, pored organizacija iz BiH koje se bave pitanjima sajber sigurnosti, angažuje strana organizacija”, rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je istakao da Republika Srpska ne smije prestati da se bavi zaštitom interesa i da je Izborni zakon najznačajniji akt nakon Ustava.

“Zato ne smijemo da dozvolimo ovaj memorandum koji je zaključio CIK BiH kao nelegalano izabran. Izbore treba da održimo bez miješanja stranaca i potrebno je ući u inovaciju Izbornog sistema u BiH”, dodao je Dodik.

On je naveo da je iz teksta Memoranduma o razumijevanju vidljivo da, aktivnosti koje su navedene kao predmet saradnje, predstavljaju nadležnosti različitih nivoa vlasti i organa u BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj