Saudijski kralj razgovarao s Trampom: Želimo pošteno rješenje za Palestince!

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz kazao je predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu kako ova država Zaljeva želi pošteno i trajno rješenje za Palestince, koje je bilo početna tačka Arapske mirovne inicijative iz 2002. godine, objavila je saudijska državna novinska agencija u ponedjeljak.

Dvojica čelnika su razgovarala telefonom nakon što je SAD posredovao dogovoru kojim su Ujedinjeni Arapski Emirati pristali postati treća arapska država, nakon Egipta i Jordana, da normaliziraju odnose sa Izraelom.

Kralj Salman je rekao Trumpu kako cijeni napore SAD-a na podršci mira i kako Saudijska Arabija želi vidjeti pošteno i stalno rješenje palestinskog pitanja zasnovano na njenoj Arapskoj mirovnoj inicijativi.

Prema prijedlogu, arapske države su ponudile Izraelu normalizaciju odnosa, a zauzvrat traže dogovor o državnosti sa Palestincima i potpuno izraelsko povlačenje sa teritorije okupiranje 1967. tokom Bliskoistočnog rata.

Saudijska Arabija ne priznaje Izrael. Međutim, ovog mjeseca je kraljevstvo objavilo kako će dozvoliti letovima između UAE-a i Izraela, uključujući i izraelske avione, da koriste njegov zračni prostor.

Tokom razgovora, Tramp je kralju Salmanu rekao kako je pozdravio tu odluku, a njih dvojica su govorila i o regionalnoj sigurnosti, objavljeno je iz Bijele kuće.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj