Američki i evropski proizvođači vakcina obećavaju da će poštivati standarde

Devet vodećih američkih i evropskih proizvođača cjepiva obećalo je u utorak da će poštivati naučne standarde prilikom razvoja eksperimentalnih cjepiva u globalnoj utrci da se suzbije pandemija korona virusa.

SUMNJAJU U KRŠENJE PROPISA: Kineski premijer naredio istragu proizvođača  vakcina - GlobalCir

Kompanije, među kojima su Pfizer, GlaxoSmithKline i AstraZeneca, objavile su, kako ističu, „povijesno obećanje” nakon što se povećala zabrinutost da bi sigurnost i učinkovitost cjepiva mogli pasti u drugi plan u utrci da ga se što brže razvije, navodi Reuters.

Potpisnici izjave su i Johnson & Johnson, Merck & Co, Moderna, Novavax, Sanofi te BioNTech.

Direktor američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) rekao je prošli mjesec da cjepiva protiv COVID-a 19 možda neće nužno trebati završiti treću fazu kliničkih ispitivanja, odnosno masovna ispitivanja kako bi se dokazala njihova sigurnost i učinkovitost ako dužnosnici budu uvjereni da su njihove koristi veće od rizika.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je zato na oprez, prenijela je Hina.

„Želimo da se zna da ni u aktualnoj situaciji nismo spremni na kompromise kad je riječ o sigurnosti i učinkovitosti”, rekao je supotpisnik izjave Ugur Sahin, glavni direktor Pfizerova njemačkog partnera BioNTecha.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj