TURSKO MINISTARSTVO ODBRANE: Odgođeni pregovori s Grčkom u sjedištu NATO-a

Pregovori turskih i grčkih zvaničnika u sjedištu NATO-a o tome kako da se izbjegne vojna eskalacija u istočnom Mediteranu odgođeni su za četvrtak, saopćili su izvori iz turskog Ministarstva odbrane.

NAPETO U ISTOČNOM MEDITERANU! Rivalska uvježbavanja: Zajedničke vojne  vježbe Emirata i Grčke na Kritu te Rusije i Sirije u luci Baniyas -  GlobalCir

Vojne delegacije dvije zemlje članice NATO-a trebale su u utorak razgovarati u sjedištu NATO-a u Briselu, ali turski izvori kažu da je sastanak odgođen do četvrtka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu optužio je Grčku za odustajanje od sporazuma o održavanju tehničkih pregovora, koji se neće baviti osnovnim teritorijalnim sporom, ali bi se moglo razgovarati o uspostavljanju vruće linije između dvije vojske i stalnom korištenju pomorskih pozivnih znakova.

Ako Grčka vjeruje u sebe, ako ima hrabrosti i vjeruje svojoj tezi, onda neka dođe i sjedne za stol“, rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

Iz Atine poručuju da bilo kakvi razgovori zahtijevaju odlazak turskih brodova iz spornih voda, a neimenovani grčki izvor kazao je za Reuters da prisustvo tih brodova dovodi do tenzija i “koncentracije velikog broja vojnih snaga u toj oblasti”.

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou rekla je da ta zemlja želi dijalog, ali ne “pod prijetnjama, ucjenama i provokacijama”.

Grčka, također, traži od Evropske unije da uvede sankcije Turskoj.

Pregovori, koje je prošle sedmice najavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, imaju za cilj sprečavanje eskalacije, koja može proisteći iz incidenata, poput prošlomjesečnog sudara grčkih i turskih vojnih brodova.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj