FOTO: Za jedan dan – SAD od vrućine do snijega!

Ljeto se naglo prekinulo u dijelovima Stjenovitih planina u SAD u utorak pošto je temperatura koje je dostizale 32 stepena Celzijusa pale na minus jedan stepen za manje od 24 sata, sa snažnim naletom hladnog vazduha iz Kanade koji je donio snijeg i olujni vjetar u nekoliko država.

Za jedan dan SAD od vrućine do snijega

Vjetar je čupao drveće iz korijena, gomilao snijeg koji je zatvorio dijelove puteva i stotine hiljada domaćinstava i firmi ostavio bez struje.

Ali zahlađenje pomaže gašenje šumskih požara u Coloradu i Montani gdje su ljudi pred vatrom bili napustili domove.

Vrelina i jak vetar su tokom vikenda pogodili Kaliforniju i dijelove pacifičkog sjeverozapada, rasplamsavajući razorne požare.

Za jedan dan SAD od vrućine do snijega
Izvor: REUTERS/Jim Urquhart TPX IMAGES OF THE DAY

S druge strane, snijeg je pao u Coloradu, Montani i Wyomingu.

Udaljenom od okeana i njegovog uticaja koji ublažava promjene vremena, Coloradu nisu strani ekstremni pomaci. Međutim, pad temperature u gradu Denveru sa 34 stepena u ponedjeljak na nula stepeni u utorak, “mnogo je raniji nego obično”, rekao je državni klimaktolog Russ Schumacher.

Za jedan dan SAD od vrućine do snijega
Izvor: REUTERS/Jim Urquhart

Državna meteorološka služba zabilježila je još samo šest dana od 1872. godine kada je temperatura pala za 30 stepeni ili više u Denveru, ali svi su bili tokom zime. Posljednji takav pad bio je u subotu pošto je temperatura u tom gradu dostigla rekordnih 38 stepeni, jedan od najtoplijih dana u septembru ikada do sada, rekao je on.

Za jedan dan SAD od vrućine do snijega
Izvor: REUTERS/Jim Urquhart

Iako Schumacher, vanredni profesor na Državnom univerzitetu u Coloradu, vjeruje da su klimatske promjene doprinijele tolikoj vrućini širom zapadnog dijela SAD, koja je podgrijavala požare, još nije jasno da li klimatske promjene imaju ulogu i u dolasku hladnog fronta i ekstremnog pada temperature.

U Utah, gdje su temperature naglo opale za više od 20 stepeni, udari vjetra od skoro 100 kilometara na sat protutnjali su Saltlake Cityjem, obarali drveće i otkazali početak školske godine koji je trebalo da bude online. Zvaničnici su upozorili ljude da ne izlaze napolje kako bi izbjegli pad granja i krovova, popadale bandere i kablove i druge opasnosti. Oluje s puteva otpuhale su nekoliko kamiona – šlepera na sjeveru Utah.

Za jedan dan SAD od vrućine do snijega
Izvor: REUTERS/Jim Urquhart

Napadalo je 15 centimetara snijega, mjestimično i više, a na Stjenovitim planinama i više od 60 centimetara, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Očekuje se da vrijeme postepeno otopli temperature se idućeg vikenda poveća na oko 25 stepeni u području Denvera.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj