GRENELL SMATRA DA ĆE CIJELI REGION SADA VIŠE NAGINJATI ZAPADU: “Sporazum udaljava Srbiju i Kosovo od Rusije i Kine, to je velika Trampova pobjeda”

Govoreći o dijelovima sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji reguliše diplomatske odnose dvije strane sa Izraelom i proglašava Hezbolah terorističkom organizacijom, Grennell je naveo da su te tačke bitne zbog toga što je cilj SAD da “taj dio svijeta natjeramo da naginje više prema Zapadu”.

Srbija i Kosovo potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa

“U tom smislu tri aspekta sporazuma su bitna. Prvi, to što se Hezbollah karakteriše kao teroristička organizacija; drugi, to što su obje strane prihvatile da diverzifikuju izvore energije. Za Srbiju, gdje 100 posto njihove energije dolazi iz Rusije, to znači da su se složili da imaju različite izvore. To znači da se udalje od Rusije. Najzad, dogovorili su se da priznaju Izrael i prodube vezu sa Izraelom. Srbija će do sljedećeg jula premjestiti ambasadu u Jerusalem, a Kosovo i Izrael će priznati jedno drugo po prvi put. Sve ovo pomjera taj region da naginju više ka Zapadu i udaljava ih od Rusije i Kine. Ovo je velika diplomatska pobjeda Donalda Trampa”, rekao je Grennell u kratkom intervjuu za JSL.

Na ovu izjavu dolazi i konstatacija novinara da je i “Bosna najavila prebacivanje ambasade u Jerusalim” što vidi kao primjer trenda koji bi odluka Srbije i Kosova mogli da pokrenu.

Kako KoSSev podsjeća, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najavio je da će juče Predsjedništvu BiH uputiti zahtjev da BiH ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalim. Kako to Grennell vidi, ovakav sporazum učiniće da SAD budu bezbjednije jer dobijaju više partnera okrenutih Zapadu, a istovremeno će i američki biznisi, ali i evropski biznisi koji “su puni zapadnih vrijednosti” dobiti novi region u kojem mogu da se šire.

Umjesto da Srbija i Kosovo gledaju ka Kini i Rusiji, oni će se okrenuti Americi i zapadnjačkim biznisima u Evropi kako bi počeli da šire svoj poslovni sektor. To znači da će mnogo ljudi u Srbiji i na Kosovu raditi u kompanijama koje imaju zapadne vrijednosti, što će se godinama prenijeti i na njihove porodice i transformisati region“, Grennellova je ocjena.

Da se radi o “Još jednom velikom sporazumu!” stoji i na siteu Bijele kuće u kratkoj vijesti o tome “kako je predsjednik Trump zbližio Srbiju i Kosovo”. “Fokusirajući se na stvaranje poslova i ekonomski rast, dvije zemlje su uspjele da ostvare veliki iskorak – nešto što niko nije vjerovao da je moguće”, citat je Donalda Trampa izdvojen u kratkom opisu. Njega prati i izjava Trumpovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost, Roberta O’Briana, za kojeg je takođe “ključna dodatna vrijednost dogovora Kosova i Srbije” to što je sada moguće “uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova, većinski muslimanske zemlje i države Izrael”, prenosi KoSSev.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj