O TREĆEM ENTITETU NEMA GOVORA! Izetbegović: Pozivam Čovića da se dogovori sa Bošnjacima, da se napravi normalna država!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović večeras je odgovarajući na pitanje o pritiscima HDZ-a i HNS-a u vezi sa izmjenama izbornog zakona, kazao da bi u situaciji kada bi morao birati između Komšića i Čovića izabrao Komšića.

Ništa mi neće Prvi mart pokvariti! - GlobalCir

Odabrat ću patriote koji vole ovu zemlju, i inače radit ću na tome da ljevičare što više privučem uz SDA. Ako Čović nastavi sa pritiscima, slučaj Komšić će se spustiti na niže nivoe, da se razbiju ti mehanizmi koje zloupotrebljava HDZ. Pozivam Čovića da se dogovori sa Bošnjacima, da se napravi normalna država – rekao je Izetbegović.

Odgovorio je i na upit o izjavi Bože Ljubića koji je spomenuo i “neka druga rješenja”, odnosno i teritorijalni preustroj ukoliko se do kraja godine ne izmijeni Izborni zakon.

Ljubiću je data ta uloga da daje takve izjave i pokušava nas prepasti. Međutim, nema ništa od toga. O trećem entitetu nema govora, ne mogu ga nacrtati na karti, a kamoli napraviti – kategorično je kazao Izetbegović.

Također je kazao kako nije optimista da će se postići dogovor o promjenama Izbornog zakona, ali i dodao: “Nisam bio optimista ni za Mostar pa smo uspjeli”.

Kazao je i kako je HDZ obesmislio izbore, zbog čega još imamo istu Vladu FBiH, da je zaustvio popunjavanje Ustavnog suda i to bez obrazloženja, ocijenivši da je to jako štetna politika.

HDZ mora odustati od tih mehanizama. Oni stalno poručuju “nećete dobiti novu vladu, nećemo provesti volju građana”, “nećete dobiti Ustvavni sud”… Tako će Čović sebi nanijeti štetu i neće dobiti ništa – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je također kazao i da Hrvatska treba pomoći u tome da Hrvati u BiH “idu pravim putem”, da relaksiraju odnose sa Bošnjacima.

Neka nas ubijede da će Čović braniti BiH, a ne rušiti je sa Dodikom. Prepadanje Bošnjaka trećim entitetom je kontraproduktivno i neće dati rezultat, pozivam ih da budemo strateški partneri – rekao je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj