Predsjednik Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir: “Uradio je više od svih prethodnih dobitnika”

Američki predsjednik Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu.

ŠEF UREDA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Predsjednički izbori u SAD-u bit će 3.  novembra i pobijedit će Donald Tramp - GlobalCir

“Daily Mail” navodi da je Tramp nominovan samo nekoliko nedelja nakon što je posredovao u postizanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Trampa je nominovao norveški poslanik Kristijan T. Gjede, koji je pohvalio američkog predsjednika za napore na rešavanju sukoba u svijetu.

On je ocijenio da je Tramp učinio više da se postigne mir između država od većine drugih kandidata za nagradu za mir.

Mislim da je napravio puno više za stvaranje mira između nacija nego mnogi drugi prethodni dobitnici nagrade – rekao je za “Fox News”.P

Kristijan Gjede, koji je i predsjedavajući norveške delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, rekao je da je Trampova administracija igrala ključnu ulogu u uspostavljanju odnosa između UAE i Izraela.

On je dodao da je Tramp imao ključnu ulogu u olakšavanju kontakata između sukobljenih strana i u stvaranju nove dinamike u drugim dugotrajnim kontaktima, kao što je spor oko granice u Kašmiru između Indije i Pakistana, sukob između Sjeverne i Južne Koreje, kao i pitanje nuklearnih kapaciteta Sjeverne Koreje.

Ovo nije Trampova prva nominacija za Nobelovu nagradu za mir. Gjede i drugi norveški službenik nominovali su ga za nagradu nakon što se 2018. godine u Singapuru susreo sa severnokorejskim diktatorom Kim Džong Unom. Navodno ga je tada za Nobela nominovao i tadašnji japanski premijer Šinzo Abe.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj