SLIJEDOM TRAMPOVIH OBEĆANJA: SAD povlače dio vojnika iz Iraka

Američka vojska objavila je u srijedu da će ovaj mjesec smanjiti vojnu prisutnost u Iraku s 5200 na 3000 vojnika, što se već dugo očekivalo.

SAD povlači dio vojnika iz Iraka

Reuters je prošli mjesec objavio kako se očekuje da SAD smanji broj vojnika u Iraku za oko trećinu.

SAD ima u Iraku oko 5200 vojnika radi borbe protiv DAIŠ-a. Dužnosnici u međunarodnoj koaliciji u toj zemlji kažu da su iračke snage sada uglavnom mogu same nositi s ostacima Islamske države.

“Nastavljamo jačati programe razvoja kapaciteta naših partnera koji osnažuju iračke snage i omogućuju nam da smanjimo svoj otisak u Iraku”, rekao je marinski general Frank McKenzie, zapovjednik američkog središnjeg zapovjedništva, tijekom posjeta Iraku.

Visoki dužnosnik američke administracije najavio je u utorak da će predsjednik Donald Tramp objaviti odluku o smanjenju broja američkih vojnika.

SAD i Irak objavili su u junu da namjeravaju smanjiti broj američkih vojnika u zemlji u mjesecima koji dolaze, bez planova da SAD zadrži stalne baze ili stalnu vojnu nazočnost ondje.

Godine 2016. Trump je u kampanji isticao da će okončati američke “beskrajne ratove” i znatno je smanjio američke trupe na Bliskom istoku.

Prošli mjesec tokom razgovora s iračkim premijerom, Trump je ponovno obećao da će povući američke vojnike iz Iraka.

Irački parlament izglasao je ranije ove godine da strani vojnici trebaju napustiti zemlju i američki i drugi koalicijski vojnici postupno se povlače.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj