USKORO 25. GODIŠNJICA DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA! Izetbegović razgovarao s Palmerom: Dodik treba promijeniti odnos, nadam se da će naši američki prijatelji utjecati na to!

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom da je fokus razgovora bio na 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH.

– Specifične teme su bile status reformi potrebnih za euroatlantski put BiH i ekonomski oporavak od posljedica pandemije, trgovina ljudima i migrantska kriza, te integritet izbora – izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju promjena paradigme u BiH, Izetbegović je kazao da su svi akteri sastanka imali različite ideje.

– Ono na čemu sam ja insistirao jeste vladavina zakona, koja neće razlikovati ljude po vjeri i po naciji. Vidimo u ovim migracijama, kretanju ljudi iz zemalja gdje nema vladavine zakona ka zemljama gdje postoji vladavina zakona, gdje vam garantiraju sigurnost, jednake šanse za zaposlenje i sve ostalo što je potrebno ljudima, da su ustvari to ta društva koja privlače i koja imaju stabilnost – kazao je Izetbegović.

BiH, dodaje, gubi energiju na strahovima svih naroda i na stvaranju mehanizama koji garantiraju da neće doći do dominacije jednih nad drugima.

– Ustvari, gubeći iz vida da nije rješenje u tome, da jedan puno teži problem pogađa BiH, a to je odlazak mladih ljudi. Otvorena je arterija BiH. Onaj najbolji dio stanovništva odlazi iz BiH i jedini način da se zadrže je ovo što sam sada kazao, da postoji vladavina zakona onakva kakva jeste u dobro uređenim društvima, u zemljama Evropske unije – pojasnio je Izetbegović.

Dodao je da je razgovarano o statusu reformi potrebnih za euroatlantski put, ekonomski oporavak, trgovini ljudima.

– Ja smatram da je potreban promijeniti odnos srpskih predstavnika u Vijeću ministara i u Parlamentarnoj skupštini. Uporedio sam to sa automobilom kojem radi motor, a najčešće stoji u mjestu ili se kreće prvom brzinom. Potrebna je odluka srpskih predstavnika da se krene u drugu, treću, četvrtu i petu brzinu, da se zaista pokrene zemlja u pravom smjeru. Iscrpljujemo se ovako bez potrebe. Potrebne su odluke, krenuti ka članstvu u tim asocijacijama koje garantiraju sigurnost i bolji život naših ljudi. U ovom času smo mi na stand byju njihovom voljom i treba govoriti istinu, bez obzira na to što se neko može osjetiti pogođenim kada se te stvari kažu – izjavio je Izetbegović.

Slična stvar je, pojašnjava, i sa migracijama, te je u tom kontekstu poručio da ne može 99 posto problema nositi jedan posto stanovništva u BiH.

– Nije to samo bošnjačko pitanje i samo muslimansko pitanje, kako to drugi tretiraju. Čitav taj pritisak se svodi na grad Bihać i na Veliku Kladušu i ne može to jedan ministar rješavati, ministar sigurnosti. Svi trebaju pomoći. Treba više pomoći i Evropska unija. Nama hiljade vojnika sjede bespospleni u kasarnama. Zašto ne bi pomogli Graničnoj službi i zaštitili granicu i spriječili ulazak ovih nesretnika? Zašto ne koristiti taj resurs? Zašto nam stoji 250 miliona eura pomoći Evropske unije? Jedino BiH neće povući ta sredstva. Mislim da se jednostavno treba promijeniti odnos od gospodina Dodika pa naniže u odnosu na sva ta pitanja i rješavati ih efikasnije. Nadam se da će i američki prijatelji utjecati da se krene u tom smjeru – izjavio je Izetbegović.

Dopredsjedavajući Doma naroda je konstatirao da nije zabrinut za integritet izbora, te da će BiH imati dobre i kvalitetne Lokalne izbore, ali da je problem u implementaciji rezultata.

– Mi imamo rezultat od prije dvije godine kada je u pitanju FBiH i čemu izbori ako nećemo implementirati, a to radi HDZ. Tako da mislim da je tu veći problem – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je nakon sastanka kratko razgovarao sa Palmerom, a ti razgovori su se, kako je kazao, odnosili na održavanje Lokalnih izbora u Mostaru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj