ZAVRŠEN SASTANAK PALMERA SA ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA! Džaferović: Amerika je podsjetila da Kosovo nema veze sa BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratio se medijima nakon susreta članova Predsjedništva sa Matthewom Palmerom, specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

d-afa12345

Kako je rekao, dobili su podršku i apel da budu posvećeniji reformskom putu i budućnosti kako bi se država što prije izgradila kao sigurna i stabilna za građane koji budućnost treba da traže ovdje, a ne van zemlje.

“Bilo je razgovora oko obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtona. Drugo pitanje bilo je borba protiv trgovine ljudima. BiH je u opasnosti da se ne pomjeri na bolje na skali zemalja i mi ćemo već od sljedeće sjednice imati posebnu temu o borbi protiv trgovine ljudima”, rekao je Džaferović.

Treća stvar bilo je pitanje učešća BiH u vojnim vježbama sa NATO-om i EUFOR-om. Kako je kazao, BiH planira učešće u vježbi 2022. godine i traži se ono što je već prihvaćeno kao plan reformi s NATO-om.

“Četvrta stvar i jako važna bilo je pitanje odnosa procesa dijaloga između Srbije i Kosova te odnos prema BiH. Jasno je kazano da taj proces nema veze ni sa jednom zemljom u regionu nego samo sa Beogradom i Prištinom. To je ono što mi znamo, ali sad su to napomenuli predstavnici SAD-a. Uvjeren sam da će današnji sastanak biti dodatni poticaj svima nama da radimo bez tenzija i proizvodnje problema“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zaključio je i da su obavljene konsultacije u vezi zahtjeva za vanrednim sjednicama. Članovi Predsjedništva su se dogovorili da se 17 septembra održi redovna sjednica sa šest tema, a one se tiču pandemije, EU puta, realizacije reformi NATO-a, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i inicijative o stavu za mali Šengen.

Nakon te sjednice bit će održana vanredna sjednica koju zahtijeva Milorad Dodik, a nakon nje i sjednica koju zahtijeva Željko Komšić.

Novi Dodikov zahtjev za vanrednu sjednicu: Traži da se BiH priključi “Malom Šengenu”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu bi bio prijedlog odluke o pristupanju BiH inicijativi “Mali Šengen”.

Inicijativa “Mali Šengen” podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU.

“Zemlje koje su pristupile ovoj inicijativi dogovorile su izdavanje zajedničkih radnih dozvola i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, što bi obezbjedilo mogućnost kretanja radne snage, što će podići dostupnost radne snage, a time i atraktivnost cijelog regiona za strane investitore”, navodi se u zahtjevu člana Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

Saradnja u okviru “Malog Šengena” odnosi se i na izmjene zakona iz oblasti tržišta kapitala, poreskog i finansijskog sistema u zemljama koje su pristupile inicijativi, s ciljem stvaranja uslova za nesmetan protok kapitala, dalje jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma, kroz saradnju u oblasti migracije i pomoći u vanrednim situacijama i definisanje sopstvenih pravila u mnogim oblastima s ciljem unapređenja atraktivnosti zemalja i saradnje.

Na osnovu svega navedenog, Dodik je naglasio da smatra da je od vitalnog interesa za sve građane BiH pristupanje inicijativi “Mali Šengen”, te predlaže tu tačku dnevnog reda za vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj