(FOTO/VIDEO) POŽARI HARAJU KALIFORNIJOM! Zbog dima i potpunog odsustva sunčeve svjetlosti, San Francisko izgleda poput Marsa!

Tri osobe su poginule u šumskom požaru na sjeveru Kalifornije, koji je primorao više hiljada ljudi da napuste svoje domove, saopštile su vlasti.

Ehf-ZZdo-Vo-AAMp-L3

Iz policije je za lokalne medije rečeno da je jedna od žrtava vozač, koji je izgleda pokušao da pobjegne od požara, prenosi BBC.

Šerif okruga Bjut, sjeveroistočno od San Franciska, rekao je da su tijela dvije osobe pronađena na jednoj lokaciji, a treće tijelo na drugoj lokaciji.

Vjeruje se da je više stotina, a možda čak i hiljada domova i drugih objekata oštećeno ili uništeno u požaru sjeveroistočno od San Franciska, saopštili su vatrogasni zvaničnici na konferenciji za novinare, dodaje AP.

Požar takođe prijeti gradu Paradise u Kaliforniji, koji je prije dvije godine uništen u najsmrtonosnijem požaru u istoriji te savezne države, što je izazvalo gužve u saobraćaju pošto su uspaničeni građani pokušali da pobjegnu.

Kalifornija se suočava sa više od 20 šumskih požara, od kojih su tri najveća u njenoj historiji. Od prošlog mjeseca u požarima je poginulo 11 osoba

Potpuno odsustvo svjetlosti

Kada dim i pepeo postaju gušći u blizini šumskih požara, to može dovesti do potpunog odsustva sunčeve svjetlosti, čineći da sve izgleda poput gluhe noći”, kazao je CNN-ov meteorolog Judson Jones.

Iako požari razaraju šumska područja na udaljenosti većoj od 300 kilometara od San Francisca, njihovo prisusustvo može se osjetiti u kalifornijskom zaljevu. Na drugim mjestima, poput Salema u Oregonu, stanovnici također svjedoče sličnom apokaliptičnom stanju.

Stanovnici kažu da sve izgleda nerealno te da se osjećaju kao da su na drugoj planeti. Mnogi putem društvenih mreža pišu kako decenijama žive u San Franciscu, ali da nikada nisu svjedočili ovakvim prizorima.

Ogromni oblaci dima koji su se izdigli iznad Kalifornije dok bjesne šumski požari, doveli su do najdužeg niza pada kvaliteta zraka zabilježenog u ovom području. Već 25 dana zaredom stručnjaci upozoravaju stanovništvo na izuzetno štetne čestice u zraku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj