PONOVO BEZ KROVA NAD GLAVOM! Požar uništio kamp: Migranti s Lezbosa spavaju uz cestu, stotine maloljetnika prevezeno na kopno!

Hiljade migranata na grčkom otoku Lezbosu spavaju u četvrtak uz cestu ili na poljima jer su ostali bez skloništa nakon što je u požaru uništen izbjeglički kamp. 

image

Grčke vlasti prevezle su u četvrtak rano ujutro na kopno 406 djece i tinejdžera, objavio je ured grčkog premijera. 

Djeca su odvedena u sigurna skloništa u sjevernoj Grčkoj gdje će privremeno ostati, a program za njihov premještaj u druge zemlje EU-a se nastavlja”, navode iz ureda. 

U sklopu tog programa je u druge zemlje EU-a već razmješteno više od 800 maloljetnika bez pratnje roditelja. 

image

Ministarstvo za migracije objavilo je da će poduzeti “sve potrebne korake” kako bi ranjivim skupinama i obiteljima osigurali sklonište, što bi moglo naići na snažan otpor lokalnih stanovnika. 

No mnogo ljudi još uvijek je zarobljeno na Lezbosu bez doma ili skloništa. Obitelji spavaju uz cestu, na parkiralištima supermarketa i poljima diljem otoka koji je bio najpogođeniji migrantskom krizom 2015. 

image

Oko 12.500 migranata živjelo je u kampu Morija u vrlo siromašnim uvjetima. Prenapučeni izbjeglički kamp potpuno je izgorio u požaru u srijedu. 

Policijske snage poslane su na otok kako bi spriječile migrante da pristignu na glavni grad na otoku Mytilene pa su bili prisiljeni spavati uz cestu i na poljima.

Vlasti istražuju je li netko namjerno izazvao požar u izbjegličkom kampu nakon što je izolirano 35 migranata zaraženih koronavirusom.

image

Osmogodišnja djevojčica Valencia iz Konga, rekla je reporteru Reutersa da je gladna i tražila ga pecivo.  “Naš dom je izgorio, moje cipele su izgorile, nemamo hrane ni vode“, rekla je Valencia. 

Ona i njezina majka Natzy Malala (30) s tek rođenom bebicom, spavale su uz cestu.  “Nema hrane, nema mlijeka za bebu”, rekla je Malala. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj