SASTANAK IZETBEGOVIĆ-ČOVIĆ 16. SEPTEMBRA?Uskoro nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona

Teku rokovi za provođenje drugog dijela Mostarskog sporazuma potpisanog između lidera HDZ-a BiH i SDA, odnosno za početak pregovora o izmjenama Izbornog zakona po presudama Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

POBJEDNICI SU GRAĐANI MOSTARA! Izetbegović i Čović potpisali sporazum o  Mostaru i Izbornom zakonu - GlobalCir

Prvi dio sporazuma u vezi s održavanjem Lokalnih izbora u Mostaru je dogovoren i to uz intervenciju međunarodne zajednice. Drugi dio u vezi je sa pregovorima oko izmjena Izbornog zakona za legitimno predstavljanje. Oni, prema najavama, trebaju početi sredinom iduće sedmice.

Mostarski sporazum obavezao je stranke potpisnice uz izmjene izbornih pravila za Mostar i na izmjene izbornog zakona po evropskim ,te presudama Ustavnog suda BIH. Bliži se krajnji rok za početak pregovora. Službeno, prema najavama, pregovori se otvaraju 16. rujna.

U tom sporazumu stoji da ćemo tri mjeseca nakon potpisa, a to je 17.9. početi pregovore s SDA, a šest mjeseci nakon potpisa završiti pregovore, a to je 17.12. Ja i gospodin izetbegović se sastajemo 16.9.”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pola godine od početka pregovora prema sporazumu, stranke imaju vremena za usuglašavanje izmjena Izbornog zakona prema presudama europskih, te Ustavnog suda BIH. Stavovi stranaka uoči pregovora su oprečni, ističu poznavatelji prilika. HDZ BIH inzistira na legitimnom predstavljanju u domovima naroda i Predsjedništvu, dok SDA prednost daje građanskom principu.

Izmjene izbornog zakona trebaju biti usvojene u parlamentu do kraja iduće godine, kako bi Opći izbori 2022. bili održani po izmijenjenim pravilima. U slučaju blokada u pregovorima, smatraju upućeni, može se očekivati i intervencija Međunarodne zajednice pod čijim utjecajem je i nastao Mostarski sporazum te dogovor za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj