ZBOG POVREDE TERITORIJALNOG INTEGRITETA UKRAJINE! EU produžila sankcije ruskim kompanijama i pojedincima

Evropska unija produžila je za šest mjeseci sankcije ruskim kompanijama i pojedincima optužujući ih za povredu teritorijalnog integriteta Ukrajine, saopšteno je danas iz Brisela.

U saopštenju je navedeno da se zabrane putovanja i zamrzavanje imovine za 175 ljudi i 44 entiteta, koje uglavnom čine kompanije, banke, udruženja ili druge organizacije, biti produženi do 15. marta sljedeće godine.

EU je uvela sankcije Rusiji poslije aneksije Krima 2014. godine i odbija da prizna tamošnju vlast Moskve.

EU ima odvojene sankcije usmjerene na rusku ekonomiju i druge restriktivne mjere povezane sa pripajanjem Krima i Sevastopolja. Sankcije koje se odnose na ruski finansijski, energetski i odbrambeni sektor, kao i na robu koja može da se koristiti i u civilne i vojne svrhe, EU je krajem juna produžila do 31. januara.

Među onima kojima su danas produžene sankcije jer nastavljaju da “podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine” je i nekoliko političara na Krimu i u Sevastopolju i ruski zvaničnici optuženi da podržavaju odluku o razmještanju trupa u Ukrajinu ili njihove akcije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj