ARAPSKE ZEMLJE SLIJEDE PRIMJER EMIRATA! Bahrein priznao Izrael, postignut mirovni sporazum

Bahrein je postao posljednja arapska država koja se složila normalizovati odnose s Izraelom u sklopu šireg diplomatskog napora američkog predsjednika Donalda Trampa i njegove administracije da u potpunosti integriraju jevrejsku državu na Bliski istok.

Bahrain agrees to normalize relations with Israel, Trump announces - The  Jerusalem Post

Trump je najavio sporazum u petak, nakon trosmjernog telefonskog poziva koji je obavio s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i bahreinskim kraljem Hamadom bin Isa Al Khalifom. Trojica čelnika takođe su izdali kratku zajedničku izjavu od šest paragrafa, potvrđujući sporazum, objavio je AP.

“Još jedan historijski proboj danas”, kratko je na zvaničnom Twitter profilu napisao Trump. „To je druga arapska zemlja koja je postigla mir sa Izraelom u poslednjih 30 dana”, naveo je predsjednik Tramp.

Iz AP-a navode kakao je današnji sporazum još jedna diplomatska pobjeda za Trampa manje od dva mjeseca prije predsjedničkih izbora u SAD-u.

Prošle sedmice na Trampovu inicijativu Kosovo je priznalo Izrael, a Srbija je dogovrila da preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jeruzalem. Ranije su diplomatske odnose sa Izraelom normalizovali i Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Ovo je historijski proboj ka daljnjem miru na Bliskom istoku”, rekli su u izjavi Tramp, Netanyahu i kralj Hamad. 

“Otvaranje direktnog dijaloga i veza između ova dva dinamična društva i napredne ekonomije nastavit će pozitivnu transformaciju Bliskog istoka i povećati stabilnost, sigurnost i prosperitet u regiji“, dodala su trojica čelnika u zajedničkoj izjavi.

Potpisivanje u Bijeloj kući

Bahrein će se pridružiti Izraelu i UAE-u na ceremoniji potpisivanja u Bijeloj kući 15. septembra, rekao je Trump novinarima.

“Nezamislivo je da se ovo može desiti tako brzo”, rekao je o sporazumu.

U izjavi na hebrejskom jeziku, Netanyahu je kazao da on daje težinu “historijskom miru s Ujedinjenim Arapskim Emiratima”.

Bahrein je tako postao četvrta arapska zemlja sa Bliskog istoka koja je priznala Izrael. To su uradili još Egipat, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati. Izrael očekuje skoro priznanje od još 7 arapskih država.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj