BILO JE KAO POTRES! Na 11. septembar: Snažna eksplozija u američkom vojnom skladištu u Jordanu!

Seriju velikih eksplozija, koje su pogodile pustinjsko područje kod grada Zarqa rano u petak, vjerojatno je uzrokovao električni kratki spoj u američkom vojnom skladištu municije, obavile su jordanske vlasti, prenosi Hina.

Huge blast rocks Jordan military base, Middle East News & Top Stories - The  Straits Times

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama, saopćila je jordanska vlada i zapovjedništvo vojske.

U pustinjskom području u kojem su se dogodile eksplozije smješteno je nekoliko glavnih američkih vojnih baza, uključujući uzletište izgrađeno 2018. Riječ je o čvorištu za logistiku i snabdijevanje, iz kojeg se snabdijeva i garnizon američke vojske u Tanfu na jugoistoku Sirije.

“Početne istrage pokazuju da je eksploziju izazvao električni krug u vojnim skladištima municije koja se nalaze u izoliranom i nenaseljenom području i pod nadzorom kamera”, rekao je glasnogovornik jordanske vlade.

Ogromni narančasti plamen osvjetljavao je pustinjsko noćno nebo i mogao se vidjeti do glavnog grada Amana koji je 35 kilometara jugozapadno.

Sigurnosne snage zatvorile su Zarqu, industrijski grad s 1,5 miliona ljudi, i spriječile izlazak ili ulazak prometa. Novinari koji su željeli putovati kroz Zarqu do mjesta eksplozije oko 10 km istočno spriječeni su u tome.

“Osjećali smo kao da je potres pogodio. Prozori su nam se tresli i staklo se razbilo. Moja su djeca počela plakati”, rekla je stanovnica Zarqe.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj