DRUGA NOMINACIJA ZA PREDSJEDNIKA TRAMPA! Grenell potvrdio: Vlade SAD-a, Republike Srbije i Republike Kosova nominovane za Nobelovu nagradu za mir!

Švedski poslanik Magnus Jakobson podnio je inicijativu za nominovanje vlada SAD-a, Republike Srbije i Republike Kosova za Nobelovu nagradu za mir.

Trump, Vucic & Hoti nominated for Nobel Peace Prize | N1 Srbija

Kako je naveo, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dviju strana.

Ovaj demohrišćanski političar je na svom Twitter profilu napisao da je danas predao nominaciju Švedskoj akademiji nauka koja dodeljuje Nobelove nagrade.

“Zbog toga želim da nominujem Vladu Sjedinjenih Američkih Država, Vladu Kosova i Vladu Srbije za Nobelovu nagradu za mir, jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu i bliži je miru i uzajamnom priznavanju”, navodi se u prijedlogu Jakobsona, prenosi Kosovo onlajn.

Kako se dodaje, krajem devedesetih, Evropu je pogodio krvavi rat u kojem su se različiti dijelovi bivše Jugoslavije međusobno borili na etničkoj i vjerskoj osnovi.

Po završetku rata, bilo je teško naći način koji bi vodio ka pomirenju, što se vidi u odnosima Kosova i Srbije. Posljednjih godina bilo je situacija kada smo mi koji pratimo razvoj na Balkanu, bili itekako zabrinuti da bi moglo doći do novih sukoba. Zbog toga je veoma važno videti da su predsjednik Donald Tramp i njegova administracija, zajedno s Vladama Kosova i Srbije napredovali u pregovorima za normalizaciju ekonomskih odnosa “, dodaje se u prijedlogu.

Kako je napisao Jakobson, trgovina i komunikacija su neki od najvažnijih stubova za prelazak iz “hladnog u topli mir”.

Ovo je veoma važan korak za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ako potpisani sporazum funkcioniše kako je predviđeno, trgovina i otvoreni lični odnosi otvorili bi put za međusobni mirovni sporazum u kojem Srbija može da prizna Kosovo, što bi stavilo tačku na ovaj dugi sukob“, naveo je Jakobson.

Druga nominacija za Trampa

Ovu vijest potvrdio je i specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell.

Ovo je druga nominacija Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir zahvaljujući historijskom sporazumu Kosova i Srbije – piše Grenell.

Podsjećamo, prva je podnijeta zbog sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i UAE-a, a kojem je posredovala administracija američkog predsjednika Donalda Trampa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj