‘IZDAJNIČKI UDARAC’: Palestina negoduje zbog sporazuma Bahreina i Izraela, povukla ambasadora iz Maname!

Palestina negoduje zbog sporazuma o normalizaciji odnosa postignutog između Bahreina i Izraela što se odrazilo tako što su povukli palestinskog ambasadora iz Maname.

Kraljevina Bahrein sklopila sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom samo nekoliko sedmica nakon što su to uradili Ujedinjeni Arapski Emirati. Palestina je, kao odgovor, naredila svom ambasadoru da se povuče iz Maname, poručivši da će se isto ponijeti prema svakoj arapskoj naciji koja prizna Izrael.

Sjedinjene Američke Države poticale su priznanje Izraela i posredovale u potpisivanju oba sporazuma, i sa Bahreinom, i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

‘Izdajnički’ potez

Palestinski lideri su kritizirali arapske države zbog normalizacije odnosa s Izraelom, koji nastavlja vojnu okupaciju palestinske teritorije, navodeći da takvi sporazumi mogu zacementirati takvo stanje.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) je saopćila da je sporazum između Bahreina i Izraela “još jedan izdajnički udarac za palestinski slučaj”.

Palestinski pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze je saopćio da su “UAE i Bahrein pristali da budu alat u rukama okupacije i američke administracije”.

“Pristali su da implementiraju dogovor stoljeća na račun pravičnosti palestinskog slučaja. Dogovor između Bahreina i Izraela je diplomatski grijeh i udarac za palestinski slučaj.”

Islamski džihad je također naveo da sporazum pokazuje da bahreinske vlasti djeluju “po američkim naredbama”.

‘Sutra je kasno’

Sporazum Izraela i Bahreina je velika izdaja islama i Palestinaca, napisao je na Twitteru specijalni savjetnik za međunarodne odnose predsjednika iranskog Parlamenta Hossein Amir Abdollahian, reagirajući na sporazum dvije zemlje o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

“Nepromišljeni lideri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu ne smiju utirati put cionističkim šemama. Oni bi trebali naučiti lekcije iz historije. Sutra je kasno”, naveo je na Twitter Amir Abdollahian, koji je nekadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Irana, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj